Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Industria alcoolului, o arma economica cu doua taisuri: Marea Britanie ia masuri

Industria alcoolului, o arma economica cu doua taisuri: Marea Britanie ia masuri


Marea Britanie planuieste sa introduca un pret minim reglementat pentru bauturile alcoolice, in Anglia si Tara Galilor, in scopul combaterii consumului excesiv de alcool, o problema majora in multe orase din tara.

Astfel, masura ar impiedica supermarketurile sa vanda bere si bauturi spirtoase la preturi foarte reduse, in conditiile in care in Marea Britanie, nu se aplica TVA pentru produsele alimentare, relateaza Reuters.com.

Expertii in sanatate estimeaza ca peste 210 mii de englezi vor muri prematur din cauza consumului excesiv de alcool, in urmatorii 20 de ani. In plus, prim-ministrul David Cameron a declarat ca excesul de alcool ii costa pe contribuabilii la Serviciul National de Sanatate, 4,27 milioane de dolari in fiecare an.

Cu toate acestea, criticile din partea producatorilor si retailerilor nu au intarziat sa apara. Ei sustin ca nu preturile scazute sunt motivul pentru care englezii fac abuz de alcool. In plus, industria berii si a bauturilor spirtoase este foarte dezvoltata in Marea Britanie, iar un astfel de soc ar putea avea repercursiuni la nivelul intregii economii.

La nivel european, vanzarile de bere au atins anul trecut suma de 106 miliarde euro. La nivelul Uniunii, productia de bere creeza 2 milioane de locuri de munca si genereaza venituri sub forma de taxe la bugetele tarilor membre in valoare de 51 miliarde euro si o valoare adaugata de 50 miliarde euro.b

Industria berii, importanta si pentru Romania

Potrivit unui studiu Ernst&Young, contributia industriei berii la nivelul economiei Romaniei, in sectoare cum sunt: agricultura, transporturi, utilitati, echipamente, media, marketing, servicii si industria producatoare de ambalaje, a atins 331 milioane euro in 2010.

Numarul de locuri de munca generate de industria berii la nivel local, in 2010, a fost de 76.000. Valoarea adaugata produsa de industria berii in acelasi an a atins 509 milioane euro, iar totalul contributiilor la bugetul de stat datorate aceluiasi sector au atins 651 milioane euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2508 ori