Proprietarii de domenii ".ro" vor plati anual o taxa de reinnoire

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 07:45
2436 citiri
Proprietarii de domenii ".ro" vor plati anual o taxa de reinnoire

Proprietarii de domenii ".ro" vor plati o taxa de inregistrare si una anuala de reinnoire, al caror cuantum va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala, la propunerea Registrului national RoTLD din ICI Bucuresti, care gestioneaza cele 700.000 de pagini web din Romania.

"Taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu <<.ro>> se stabileste, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala. Data de la care se va percepe aceasta taxa pentru numele de domenii nou inregistrate este data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni", se arata intr-un proiect de hotarare de guvern privind inregistrarea domeniilor ".ro", publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

In prezent, costul pentru un domeniu ".ro" este 51,26 dolari, plus TVA, conform datelor disponibile pe http://www.rotld.ro/.

"Nu exista taxa de mentenanta anuala in prezent. Plata se face la inregistrare. Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp", se precizeaza pe pagina web a Registrului national RoTLD din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, si va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective.

"Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare cheltuielile cu mentenanta, costurile pentru asigurarea securitatii datelor, investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare, cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala)", se mai spune in nota de fundamentare.

Potrivit proiectului de act normativ, numele de domenii ".ro" sunt inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani.

"Poate fi inregistrant orice persoana fizica sau juridica cu conditia sa-si asume responsabilitatea pentru utilizarea legala a numelui de domeniu si sa nu produca prin utilizarea numelui de domeniu prejudicii tertelor parti. Responsabilitatea privind utilizarea numelor de domenii si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala apartine inregistrantului. Numele de domenii nu pot fi inregistrate doar in scopul revanzarii. Numele de domenii nu pot include expresii ofensatoare sau care sa incite la savarsirea unei infractiuni. Regula de atribuire a numelor de domenii este <>", se mai spune in proiectul de act normativ.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#domeniu taxa, #taxa reinoire, #domeniu internet, #pagina web , #Preturi Romania