Pretul la cacao, in picaj

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 09:04
1928 citiri
Pretul la cacao, in picaj

Pretul la cacao a inregistrat cea mai lunga scadere din ultimii 50 de ani, odata ce fermierii de pe Coasta de Fildes, cel mai mare producator din lume, au anuntat o recolta bogata.

Preturile au scazut cu pana la 45 de procente de la atingerea celei mai mari cotatii din ultimii 32 de ani, lucru care s-a intamplat in martie 2011. Pretul a scazut pe masura ce oferta a sporit, iar economiile aflate in incetinire din Europa si SUA au anuntat ca oferta va depasi cererea pentru al doilea an la rand.

"Cresterea disponibilitatii boabelor de cacao din vestul Africii este inca o forta dominanta in piata," a declarat Jack Scoville, vice-presedinte al Price Futures Group in Chicago, citat de Bloomberg.

Oferta in crestere scade pretul

Livrarile au crescut cu 5,8 procente in ultima saptamana, conform unui raport. Duminica, 11 decembrie, locuitorii de pe Coasta de Fildes se pregatesc sa voteze candidatii la presidentie, inclusiv Alassan Outtara, care a promis sa restructureze industria de cacao pentru a creste productia si mai mult.

Pretul boabelor de cacao cu livrare in martie a scazut cu 3 procente pana la 2.067 dolari/tona metrica pe piata din New York. De altfel, ziua de vineri a fost cea de-a 12-a zi la rand de scaderi, cea mai lunga astfel de perioada din 1961 si pana acum, conform datelor detinute de Bloomberg.

Oferta globala va depasi cererea pentru al doilea an la rand, conform Organizatiei Internationale de Cacao dinLondra. Surplusul de anul trecut a insumat 341.000 tone.

"Preturile la cacao s-ar putea sa nu isi revina in urmatoarele saptamani," a declarat un analist al Natixis.

Indicele CGSI, in scadere

Indicele Standard & Poor's CGSI al celor 24 de materii prime a scazut vineri cu 1 procent, pana la minimul zilei de 25 noiembrie. Acesta a scazut cu un total de 15 procente incepand cu luna aprilie, cand a inregistrat maximul ultimelor 32 de ani.

Pretul la cacao a scazut in 2011 cu 32 de procente, cel de-al doilea cel mai mare declin al marfurilor incluse in indicele GSCI, depasit doar de pretul la bumbac (scadere de 38 procente).

"Scenariul macroeconomic se schimba de la ora la ora. Cele mai multe marfuri agricole au scazut in ultima perioada," a spus Drew Geraghty, broker din New Jersey.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pret cacao, #scadere pret cacao, #recolta bogata cacao , #Preturi mici