Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata mezelurilor incepe sa se strice

Piata mezelurilor incepe sa se strice
Cresterea preturilor la materia prima, la furaje si la utilitati, produsa pe fondul unei migratii constante a fortei de munca, va conduce anul acesta la o reducere a pietei mezelurilor.


Piata romaneasca a mezelurilor va scadea
anul acesta, urmind trendul care a inceput de anul trecut pe plan european,
considera Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC).
Orientarea tot mai accentuata a consumatorilor catre produse cu continut redus in
grasimi, ecologice sau chiar vegetale este principalul motiv de diminuare a pietei
europene, cu aproximativ 6%.



 



In schimb, industria romaneasca de profil
este "minata" de alte probleme: scumpirea furajelor, a materiei prime
si a utilitatilor, dar si scaderea populatiei. Presedintele ARC caracterizeaza
piata romaneasca ca fiind printre cele mai dificile si ciudate din Europa si
considera ca relatia pret-calitate nu este inca foarte corecta: "Produsele
slabe calitativ sint scumpe comparativ cu piata europeana, iar cele bune sint
relativ ieftine comparativ cu Uniunea Europeana".



 



CRESTERE APARENTA. Vinzarile de pe piata carnii
si a preparatelor de carne de anul trecut au fost de circa un miliard de euro,
la care se adauga carnea si preparatele din pasare, pentru care ARC nu are date
complete. Concret, in 2007, s-au comercializat circa 275.000 tone de mezeluri.



 



In aceste conditii, presedintele ARC este
de parere ca, daca cuantificam si piata neagra, si autoconsumul, consumul de
carne si preparate din carne este aproximativ egal cu cel din comunitatea
europeana: "Piata neagra si autoconsumul detin o pondere extrem de
importanta, 40%-50%, asa ca s-ar putea chiar ca la unele preparate (spre
exemplu, cele din porc) sa depasim media europeana".



 



Sorin Minea considera ca avansul de anul
trecut al productiei de mezeluri reprezinta, de fapt, intr-o masura apreciabila,
o "albire" a pietei negre, determinata de teama aplicarii normelor
europene: "Pe baza datelor primite de la Institutul National de Statistica
(INS), cresterea a fost anul trecut de 17%. Iar informatiile pe care le am eu
din piata converg catre acelasi procent.



 



Dar, in opinia mea, o mare parte din acest
procent nu a reprezentat o crestere de consum, ci in mare parte o albire a pietei
negre, produsa pe fondul temerii de normele europene. Multi procesatori s-au
speriat in primele luni ale anului de aderarea la Uniunea Europeana si si-au
trecut productia in piata alba. Dupa citeva luni, din cauza devalorizarii
mo-nedei nationale, au revenit la piata neagra".



 



ARGUMENTE. Principale motive ale evolutiei
descendente a pietei, in opinia presedintelui ARC, sint cresterea preturilor la
materia prima, la furaje si la utilitati coroborata cu reducerea populatiei.
"Pretul materiei prime la preparatele din porc, deci carnea de porc, a crescut
cu 15% in primele trei luni ale acestui an.



 



Pretul la kilogramul de carcasa de vita a
crescut de la 60 la 93 de lei. Carnea de vita era sub carnea de porc, iar acum
este peste. Mezelurile romanesti au in continut peste 70% materie prima de
import. Romania este printre putinele tari din Europa care nu-si poate acoperi
productia din materie prima interna. In aceste conditii, costurile sint evident
mai ridicate, deoarece includ si cheltuielile de transport, dificultatea de a gasi
materia prima."



 



Boomul industriei biocombustibililor si-a facut
si el simtite efectele: "Pretul furajelor a crescut cu 80%, iar in unele
cazuri chiar cu peste 100%", ne-a declarat Minea. Acesta se asteapta ca
anul acesta sa explodeze si cheltuielile cu utilitatile si salariile, care au
putut fi absorbite in 2007: "Cresterea reala de preturi ar trebui sa depaseasca
10%, dar multora le este frica sa o declare. Devalorizarea leului a fost de
circa 20%, iar populatia Romaniei nu creste, ci scade".



 



Directii de crestere



 



Singura modalitate de crestere a pietei pe
care o identifica presedintele ARC la acest moment ar fi reducerea pietei negre
si a autoconsumului: "Se poate prognoza o crestere de piata prin ingustarea
pietei negre si a autoconsumului. Acestea doua sint conexate intr-o oarecare masura:
autoconsumul, adica cei care isi produc in gospodarii preparatele din carne,
alimenteaza piata neagra. Prin urmare, disparitia pietei negre va duce la
diminuarea autoconsumului".



 



Campionii autoconsumului sint zonele rurale
si orasele mici muncitoresti, unde sint preferate inca produsele de calitate
slaba, dar avind preturi mici. Adevaratul debuseu, in opinia lui Minea, este insa
dat de comertul intracomunitar si intrarea pe piata ruseasca si cea ucraineana.



Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3217 ori