Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata caselor de lux din Bucuresti isi revine - liber la penthouse in Herastrau

Piata caselor de lux din Bucuresti isi revine - liber la penthouse in Herastrau


Numarul tranzactiilor cu locuinte de lux din Bucuresti a crescut cu 12%, incurajand dezvoltatorii sa inceapa proiecte de mari dimensiuni pe acest segment, apreciaza reprezentantii firmei Nordis, care are in portofoliu 2.500 de proprietati in zonele centrale si ultracentrale.

Potrivit Nordis, oferta noua pe segmentul locuintelor de lux in 2014-2015 se ridica la peste 500 apartamente in constructie in zonele de lux Soseaua Nordului - Herastrau, Primaverii, Floreasca, Kiseleff si Aviatorilor.

"Fata de anul 2013, se poate discuta de o crestere a numarului tranzactiilor de circa 12% in anul 2014, dar si o crestere a bugetelor alocate pentru achizitii rezidentiale.

In ceea ce priveste ponderea tranzactiilor in anul ce se incheie, 40% dintre cumparatori s-au orientat catre apartamentele cu 3 camere, acestea fiind versatile, se potrivesc si unui cuplu tanar dar si unei familii si au un randament investitional bun.

Fiind vorba de zone premium din Bucuresti si apartamentele cu suprafete mari, de 4 camere sau mai mari au avut o pondere mai mare in achizitii, de circa 35%, acestea fiind preferate de familii mai numeroase, dar nu numai", a declarat, intr-un comunicat, Emanuel Postoaca, general manager al Nordis.

Pe de alta parte, apartamentele cu 2 camere sunt cumparate in special de investitori, acestea avand preturi mai mici, datorita suprafetelor mai scazute, dar si pentru ca au potential bun de inchiriere, zonele de top fiind preferate de expati.

Doar 5% din locuintele cumparate in 2014 in zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere.

In ceea ce priveste activitatea de dezvoltare, in acest an, in zona Herastrau - Soseaua Nordului investitorii au inceput constructia a doua proiecte de lux de anvergura, care au fost in stand by dupa anul 2008. Ansamblurile au un regim de inaltime de peste 10 etaje si vor livra impreuna in jur de 300 de apartamente, de 2, 3, 4 camere si penthouse-uri.

"Este primul an, dupa perioada de scadere din 2008, cand dezvoltatorii imobiliari incep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux (suprafete mari, finisaje superioare, amplasament bun), la un nivel mai inalt de calitate decat cele construite in ultimii 3-4 ani, cand au fost livrate putine imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scazute si a presiunii pretului de achizitie.

Tendinta de crestere din 2014 se va mentine si in anul 2015, anul viitor fiind programate sa inceapa inca doua proiecte imobiliare care vor fi finalizate in 2017, care vor oferi spre vanzare peste 350 de apartamente de lux, cu amplasamente premium, pentru care pretul mediu de vanzare incepe de la 1.500 euro + TVA pe metru patrat construit", a adaugat Postoaca.

De asemenea si in zona Kiseleff - Aviatorilor au fost incepute mai multe proiecte premium, multe din ele gandite inainte de inceperea crizei si sistate in ultimii ani. Acestea vor aduce pe piata in jur de 150 de apartamente de la 2 la 4 camere si penthouse-uri.

"Estimam ca in anul 2015-2016 vor fi scoase la vanzare toate aceste apartamente si vor fi incepute si alte proiecte noi. In zona Kiseleff-Aviatorilor cele mai multe cereri sunt pentru apartamente mari, de 3 si 4 camere sau tip penthouse si semnificativ mai mica pentru 2 camere. Cele mai multe apartamente de doua camere de lux din Bucuresti s-au vandut in zona Floreasca", apreciaza reprezentantul Nordis.

Si in zona Floreasca exista mai multe proiecte in derulare ce trebuie sa ajunga la finalizare in 2015, investitiile de acest tip avand o tendinta crescatoare inca de acum doi ani, datorita preturilor mai mici ale terenurilor.

In Floreasca, cererile sunt axate in mod egal pentru apartamente de 2, 3 si 4 camere, iar suprafetele apartamentelor sunt mai mici fata de proiectele din Kiseleff-Aviatorilor. Cererea pentru apartamente in aceasta zona este in crestere.

O alta zona consacrata pentru rezidente de lux este Dorobanti - Primaverii, unde au fost incepute mai multe proiecte, la fel ca in celelalte zone, majoritatea din ele gandite inainte de inceperea crizei si sistate in aceasta perioada. Multe din cladirile rezidentiale aflate in proiect sunt de mica inaltime, exclusiviste, cu putine apartamente mari si finisaje foarte bune.

Cererea in aceasta arie se indreapta spre apartamentele mari, de 3 si 4 camere sau tip penthouse si foarte putine catre 2 camere.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 3512 ori