Print saudit al petrolului: Barilul nu va mai costa niciodata 100 de dolari

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 14:10
18153 citiri
Print saudit al petrolului: Barilul nu va mai costa niciodata 100 de dolari
Foto: Al Akhbar

Zilele petrolului scump par apuse pe vecie, dupa cum sustin printii din Arabia Saudita. Pretul petrolului tocmai a coborat marti sub pragul de 46 de dolari/baril, valoare minima care n-a mai fost atinsa din primavara lui 2009.

Chestionat asupra evolutiei viitoare a petrolului pe piata internationala, unul dintre miliardarii Arabiei Saudite a exclus varianta ca acesta sa revina la cotatiile inregistrate in urma cu un an. Pretul de 100 de dolari/baril pare de-a dreptul o himera pentru Al-Waleed bin Talal, amintesc reporterii CNN Money.

Reteta prabusirii pretului

"Avem supraproductie si ne confruntam cu o lipsa a cererii de petrol. Amandoua sunt ingrediente pentru o prabusire a pietei, iar acest lucru s-a si petrecut", a afirmat printul Al-Waleed intr-un interviu pentru USA Today.

Comentariul acestuia reflecta si pozitia ministrului saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, care declara ca in decembrie pretul de 100 de dolari/baril va fi o amintire. Acest lucru inseamna carburant ieftin pentru soferii din statele care nu aplica suprataxe pe consumul de carburant clasic.

In Statele Unite, o tara in care benzina si motorina au un pret sub media mondiala, carburantul la pompa se vinde la un pret mediu de 2,13 dolari/galon, cu 1,18 dolari mai ieftin decat in ianuarie 2014.

Petrolul a beneficiat de cotatii oscilante intre 2008 si 2014, stationand insa mereu in jurul valorii de 100 de dolari/baril. Din iulie 2014 insa, cotatia petrolului a scazut vertiginos, pe masura ce companiile americane au introdus in piata o cantitate importanta de petrol extras din zacamintele de sist.

Pe viata si pe moarte

Printul saudit a declarat, printre altele, ca prabusirea pretului petrolului ii va da ocazia sa priveasca cum o parte din companiile care exploateaza zacamintele de sist vor da treptat faliment. Acestea au trecut deja pe "sistem de avarie" reducand dividendele acordate investitorilor si trimitand in somaj o mare parte din angajati.

Analistii pietei prognozeaza ca acestea nu vor rezista inca un an pe un trend descendent al pretului petrolului. De altfel, cantitatea de petrol de sist extras de catre americani incepe sa se diminueze. S-a anuntat deja o reducere a productiei in campurile Bakken, Eagle Ford si Permian inca de saptamana trecuta, conform datelor oferite de Rystad Energy.

"Instalatiile s-au dovedit productive pana acum, dar din acest moment sunt nefolositoare", a explicat Per Magnus Nysveen, seful analistilor de la Rystad.

Cat de mult poate sa coboare?

Analistii privesc cu uimire caderea spectaculoasa a pretului petrolului, acesta neavand saptamana fara socuri transmise in piata. O parte dintre chibiti sustin ca pretul ar putea cobori pana la 30 de dolari/baril in conditiile unei cereri in continua scadere si a supraproductiei mentinute de statele OPEC.

Goldman Sachs a emis o analiza prin care afirma ca media pretului pe primel sase luni ale acestui an ar trebui sa fie de 40 dolari/baril pentru a echilibra piata globala de combustibil. Stabilizarea pretului nu exclude insa si o crestere ulterioara de pana la 80 de dolari/baril, crede Chris Lafakis, unul dintre oficialii Moody's.

Printul Al-Waleed bin Talal nu exclude o revenire a pretului petrolului in urmatoarele luni, insa nu vede cotatia bariulului niciunde in apropierea sumei rotunde de 100 de dolari.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#AlWaleed bin Talal petrol, #print saudit petrol, #cotatie baril petrol , #Preturi carburanti