Petrom inchide rafinaria Arpechim

Marti, 29 Mai 2007, ora 10:22
1130 citiri
Petrom inchide rafinaria Arpechim

Petrom a demarat procedura de inchidere temporara a rafinariei Arpechim, dupa ce Agentia pentru Protectia Mediului din Pitesti i-a suspendat autorizatia de mediu. Compania a anuntat ca va incerca sa reduca impactul negativ pe care inchiderea rafinariei il va avea asupra furnizarii de carburanti si produse petrochimice si ca va ataca legal decizia de retragere a autorizatiei.

Directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, a declarat, marti, pentru postul de televiziune Realitatea TV, ca pana la sfarsitul saptamanii societatea va prezenta un plan de reducere a impactului inchiderii rafinariei. El a precizat ca, pe termen scurt angajatii rafinariei nu vor fi afectati, iar cu privire la o scumpire a produselor este prea devreme sa se promunte.

Petrom: Retragerea autorizatiei de mediu este o masura "drastica" si "disproportionata"

Potrivit unui comunicat al Petrom, "Inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice din Romania, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim".

Potrivit documentului citat, "Petrom va depune toate eforturile pentru a reduce impactul asupra furnizarii de carburanti si asupra clientilor". Totodata, Petrom anunta ca "va uza de toate mijloacele legale pentru a contesta masura dispusa de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti".

"Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti justifica aceasta decizie prin nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, emisa pentru activitatea desfasurata de Arpechim Pitesti, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic. Petrom considera ca aceasta cea de-a doua masura este realizata integral, iar documentatia in acest sens a fost inaintata Agentiei", mentioneaza comunicatul companiei.

"Masura de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu este disproportionata si nejustificata fata de nerealizarea unui punct din programul de conformare. Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde masuri specifice, ce vor fi indeplinite pana in 2012, termen care reprezinta si sfarsitul perioadei de tranzitie negociat cu Uniunea Europeana", a declarat directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, citat de comunicat.

ARPM: Autorizatia a fost suspendata dupa mai multe runde de discutii cu Petrom

La randul sau, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Arges, Marius Stanca, a declarat, marti, pentru Realitatea TV, ca decizia de retragere a autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim a fost luata dupa patru runde de discutii cu reprezentantii Petrom.

"Ne-au prezentat un grafic potrivit caruia investitiile ar fi trebuit finalizate in martie 2009, dar potrivit unei hotarari de guvern, termenul era sfarsitul anului 2006", a declarat Stanca.

Autorizatia de mediu a Rafinariei Arpechim din Pitesti a fost suspendata, luni, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni.

Suspendarea autorizatiei integrate de mediu a Rafinariei Arpechim a fost comunicata public de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Arges si ai Comisariatului Judetean Arges al Garzii Nationale de Mediu.

Inchiderea Arpechim ar putea scumpi carburantii, spun benzinarii particulari

Benzinarii independenti se asteapta la o usoara crestere a preturilor carburantilor, din cauza inchiderii Rafinariei Arpechim, a declarat, luni seara, agentiei NewsIn, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache.

"Ne asteptam la usoare majorari de preturi. Nu ne dorim acest lucru, dar se poate intampla cu foarte mare usurinta", a punctat Tache. Potrivit presedintelui ABP, competitorii Petrom de pe piata carburantilor din Romania pot si vor creste capacitatea de rafinare, dar pentru ca fac acest efort vor creste preturile.

Reprezentantul benzinarilor particulari a mai aratat ca aproximativ 15-20% dintre acestia se aprovizionau de la Rafinaria Arpechim, ce se afla in procedura de inchidere.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)


Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...