Benzina ar trebui sa se ieftineasca cu 2-3% in saptamanile urmatoare - Analiza

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 15:55
2089 citiri
Benzina ar trebui sa se ieftineasca cu 2-3% in saptamanile urmatoare - Analiza

Pretul carburantilor ar putea sa scada cu 2-3% in saptamanile urmatoare tinand cont de scaderea titeiului si stabilitatea cursului leu-dolar, potrivit unei analize XTB Romania.

"Pe termen mediu, lunile urmatoare ar putea aduce cel putin o miscare laterala a pretului benzinei, insotita de presiune ascendenta in contextul in care tensiunile geopolitice reaprind interesul speculativ pentru petrol", se arata in analiza, citata de Newsin.

Pretul petrolului este unul din factorii de influenta asupra pretului benzinei, alaturi de dinamica leului in fata dolarului american. Dolarul american a castigat in fata leului romanesc 4,87% de la inceputul acestui an pana pe 24 octombrie. Leul se tranzactioneaza, insa, aproximativ in aceeasi zona ca si la 1 iulie.

Statul scumpeste carburantii. Vezi cum

Pana la finalul anului, tinand seama de balanta actuala a riscurilor, leul ar putea pierde teren moderat in fata euro, care la randul sau poate avea un parcurs volatil in fata dolarului american.

Cumuland factorii de influenta, leul ar putea inregistra o depreciere moderata versus dolarul american, presand cursul inspre regiunea 3,65. Scaderea anticipata de aproximativ 4% a leului ar trebui sa fie compensata de o ieftinire similara a titeiului pentru a nu induce o scumpire a carburantilor.

Lukoil si Rompetrol scumpesc carburantii

Pe de alta parte, petrolul Brent, tranzactionat la Londra, a suferit retrageri de aproape 7% in ultimele doua saptamani. Pietele au reactionat la estimarile mai slabe privind cresterea in economia globala, incetinirea fiind confirmata in trimestrul al treilea in China, al doilea consumator mondial de titei. Conflictul cu Iranul nu a mai parut o amenintare iminenta si a motivat astfel lichidarea unor pariuri asociate riscului blocarii celei mai importante rute de transport maritim, accentuand fortele gravitationale asupra petrolului.

Preturile carburantilor mai mari cu 10,4% fata de iulie

Totusi, preturile erau pe 24 octombrie inca cu 10,4% mai ridicate fata de 1 iulie, desi cu 0,5% sub cele de la inceputul anului. In pofida declaratiilor belicoase, Iranul resimte tot mai dur povara sanctiunilor internationale asupra populatiei. Un eventual conflict ar putea fi evitat, in logica curenta, ceea ce ar permite o detensionare suplimentara a preturilor.

De ce se scumpesc carburantii in Romania?

Politica de sustinere a Fed prin introducerea de bani in sistemul financiar limiteaza insa deprecierea posibila a petrolului, datorita stimularii cererii in economia reala si a temerilor de inflatie viitoare (cu efect favorabil asupra pretului). Alegerile din SUA sunt un factor esential, al caror rezultat va impacta pietele financiare, inclusiv marfurile si petrolul, in special: o victorie republicana ar creste riscul unui conflict militar si ar injecta energie cumparatorilor.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#pret carburanti, #crestere pret carburanti, #nivel pret carburanti, #preturi carburanti , #Preturi carburanti