Zaharul se scumpeste in UE pe masura ce piata regionala se restructureaza

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:16
2504 citiri
Zaharul se scumpeste in UE pe masura ce piata regionala se restructureaza
Foto: CC0 Creative Commons

Preturile spot la zahar in Uniunea Europeana au inceput sa isi revina de la minimele istorice inregistrate anul trecut, in timp ce preturile mondiale stagneaza, ceea ce determina o accelerare a importurilor in una din putinele regiuni ale lumii unde productia scade, transmite Reuters.

Piata zaharului din UE trece printr-un proces de restructurare, cel mai mare producator european, grupul german, Suedzucker, intentionand sa inchida cinci fabrici in urmatorul sezon, pentru a contracara supraproductia de zahar care a crescut in sezonul 2017/2018, dupa ce UE a eliminat cotele de productie si export.

Potrivit datelor furnizate de S&P Global Platts, la finele lunii martie preturile spot la zahar in UE erau de 422 de euro pe tona, in timp ce preturile globale la bursa ICE sunt in prezent la aproximativ 330 de dolari pe tona.

Cresterea preturilor spot in UE nu este inclusa in datele oficiale publicate de Comisia Europeana, potrivit carora la finele lunii ianuarie pretul mediu era de 312 euro pe tona. "Preturile Comisiei sufera unele intarzieri. La conferintele de specialitate oamenii vorbesc de preturile scazute din Europa insa in realitate preturile si-au revenit si vor continua sa faca acest lucru", a declarat John Stansfield, analist la Group Sopex.

Cresterea preturilor vine dupa o recolta slaba in UE, care a lasat productia pentru sezonul 2018/19 la aproximativ 18 milioane tone, cu circa trei milioane tone mai putin decat in sezonul 2017/18. In paralel, datele Comisiei Europene arata ca stocurile de zahar din UE au scazut la 12,7 milioane tone la finele lunii ianuarie de la 15,2 milioane tone in perioada similara a anului trecut.

"Piata UE revine gradual la o situatie de echilibru, ceea ce este incurajator. Nimeni nu face profit la preturile actuale", sustine consultantul Julian Price, fost trader la ED&F Man.

Pe de alta parte, analistul Agritel, Francois Thaury, atrage atentia asupra faptului ca importurile de zahar in UE sunt in crestere. Datele Comisiei Europene arata ca in luna ianuarie a acestui an importurile de zahar in UE au ajuns la 163.000 de tone, aproape dublu fata de nivelul din luna ianuarie 2018.

Pentru piata non-UE, diminuarea productiei intr-o regiune importanta pentru consumul de zahar cum este Europa reprezinta o gura de oxigen pentru exportatorii care cauta noi piete.

Analistii se asteapta ca piata mondiala a zaharului sa inregistreze un deficit de 1,9 milioane tone in sezonul 2019/20, insa avand in vedere ca deficitul vine dupa mai multi ani de surplus, stocurile sunt suficiente, ceea ce inseamna ca preturile vor ramane la un nivel scazut.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#preturi zahar, #pret spot zahar , #Preturi alimente