Preturile alimentelor au scazut in august in intreaga lume, pentru a treia luna consecutiv

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 13:53
3647 citiri
Preturile alimentelor au scazut in august in intreaga lume, pentru a treia luna consecutiv
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Indicele global al preturilor produselor alimentare a coborat in august, pentru a treia luna la rand, ca urmare a unei ieftiniri semnificative a zaharului, graului si porumbului, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna august 2019, acest indice a avut o valoare de 169,8 puncte, comparativ cu un nivel revizuit de 171,7 puncte in luna iulie 2018.

Organizatia a subliniat ca pretul cerealelor s-a diminuat cu 6,4% comparativ cu luna iulie.

"Pretul porumbului a scazut ca urmare a unor prognoze privind o recolta peste asteptari in SUA, cel mai mare producator si exportator mondial de porumb. Pretul graului este in continuare supus unor presiuni in scadere, ca urmare a cantitatilor semnificative disponibile la export", a subliniat FAO.

De asemenea, pretul la zahar a scazut cu 4% comparativ cu luna iulie, in principal ca urmare a deprecierii realului brazilian, dar si a perspectivelor privind livrari mai mari din India si Mexic.

Aceste scaderi au fost contracarate de cresteri de preturi pentru alte produse. De exemplu, pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% in luna august, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni. Preturile la carne au crescut si ele cu 0,5%, ca urmare a majorarii preturilor internationale la carnea de porc, o crestere similara fiind inregistrata si in cazul pretului la lactate.

In paralel, FAO si-a imbunatatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in 2019 cu 22 milioane tone, pana la 2,708 miliarde tone, in principal ca urmare a revizuirii in sus a estimarilor privind productia de porumb din SUA.

"In schimb, FAO si-a revizuit in jos estimarile privind productia mondiala de grau, ca urmare a unei productii mai mici in Uniunea Europeana si Rusia", a subliniat organizatia internationala.

Conform celor mai recente estimari, productia mondiala de grau in 2019 ar urma sa se situeze la 767 milioane tone, cu patru milioane tone mai putin decat se previziona in luna iulie.

Creștere fulminantă a prețului petrolului, din cauza uraganului Milton și a tensiunilor dintre Israel și Iran
Creștere fulminantă a prețului petrolului, din cauza uraganului Milton și a tensiunilor dintre Israel și Iran
Preţurile petrolului au urcat cu 3,6% joi, susţinute de creşterea a consumului de combustibil din SUA, înainte ca uraganul Milton să se răspândească în Florida, de riscurile de...
Fenomenul care lovește Rusia se răspândește rapid. Criză acută din cauza sancțiunilor SUA
Fenomenul care lovește Rusia se răspândește rapid. Criză acută din cauza sancțiunilor SUA
După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, din urmă cu 960 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice și financiare împotriva Moscovei. Acum un fenomen lovește...
#preturi alimente mondial, #scaderi preturi alimente , #Preturi alimente

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

-0.0004

1 USD = 4.5521 RON

0.0144
  1. Încă o investiție importantă pentru frații Pavăl. Creatorii Dedeman ridică un mare ansamblu comercial
  2. Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
  3. Dacia a dezvăluit SUV-ul Bigster, cel mai mare model din istoria mărcii. Autoturismul va fi produs tot la Pitești FOTO/VIDEO
  4. Șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților a demisionat după implicarea în scandalul Nordis
  5. Un brand emblematic în "Epoca de Aur" revine în actualitate. Decizia luată de proprietarii americani
  6. Ucraina îl lovește pe Putin unde îl doare cel mai rău. Investițiile Rusiei se prăbușesc
  7. Creatorul Bitcoin ar fi fost identificat. Ce spune acesta despre asocierea cu pseudonimul Satoshi Nakamoto
  8. Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
  9. Înmatriculările de mașini electrice s-au prăbușit în România. Producătorii și importatorii acuză o „lovitură crâncenă”
  10. Cum producătorii de mașini din China pot fenta taxele vamale din UE. Reacția unui mare gigant auto