Preturile alimentelor ar putea scadea cu 20% prin reducerea diferentiata de TVA

Luni, 19 Martie 2012, ora 19:47
1719 citiri
Preturile alimentelor ar putea scadea cu 20% prin reducerea diferentiata de TVA

Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la produsele alimentare ar putea aduce o scadere a preturilor la alimente intre 16 si 20%, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis.

"Aceasta taxa marita la 24% ne-a adus mari probleme legate de scaderea consumului. O taxa diferentiata pe produsele alimentare de baza s-ar vedea in cresterea veniturilor la buget, dar si in scaderea preturilor intre 16 si 20% si ar insemna relansarea consumului si insanatosirea mediului de afaceri", a precizat Timis.

Acesta a subliniat ca ARC a propus Ministerului de Finante inregistrarea Cod CAEN a tuturor produselor care intra in tara pentru a vedea exact cat se incaseaza din TVA.

"Noi am facut o sugestie la MFP ca tot ceea ce intra pe teritoriul Romaniei sa fie inregistrate Cod CAEN si daca dupa o perioada de trei luni se incaseaza la legume -fructe doar 5% TVA, la carne si produse lactate, doar 20%, este clar ca acest TVA este pagubitor si nu se intoarce la buget. O Taxa pe Valoarea Adaugata diferentiata pe produsele de baza s-ar vedea in cresterea veniturilor la buget, dar si in scaderea preturilor", a explicat Radu Timis.

Potrivit sursei citate, evaziunea fiscala in domeniul carnii reprezinta 70% din totalul pietei.

Noul ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat imediat dupa investire ca scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului in 2012.

'Scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. In conditiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscala. Daca ne uitam la tarile din jur, pe de o parte Grecia, care este in cedare de suveranitate, iar pe de alta parte, in Ungaria, TVA a crescut la 27%. Nu putem spune ca scadem TVA, pe de o parte, iar pe de alta parte ca incercam sa marim salariile sau pensiile. In functie de situatia economica viitoare discutam si acest subiect. Domnul Tabara a spus recent ca ar fi bine sa scadem TVA, dar nu a spus nici cand, nici cum. Cand voi avea o actiune, voi veni sa o comunic, nu pot eu sa arunc buzduganul inainte de a lua o decizie', a precizat Stelian Fuia, in data de 22 februarie.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, declara, tot in acea perioada, ca reducerea la 9% a TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial ar putea regla piata produselor alimentare din Romania.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#preturi alimente, #scadere tva alimente , #Preturi alimente