Patronate: Carnea de porc va fi mai scumpa cu 15-20% de Sarbatori

Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 15:00
2907 citiri
Patronate: Carnea de porc va fi mai scumpa cu 15-20% de Sarbatori
Foto: Pixabay

Carnea de porc este cu 15-20% mai scumpa anul acesta de Sarbatori, ca urmare a faptului ca pe piata europeana exista un deficit major de carne, iar moneda nationala s-a depreciat in ultima perioada, a declarat, vineri, Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, prezenta la o conferinta de profil.

"Ne confruntam cu o criza a carnii de porc. Pesta porcina a devastat China si Asia, astfel ca UE exporta masiv in aceasta regiune. Acest lucru a facut ca, de la inceputul anului, pretul carnii de porc in Europa sa creasca cu 30%", a precizat Tanase.

La aceasta se adauga si deprecierea leului din ultima perioada, a continuat ea.

"E foarte greu sa spui ca aduci carne dintr-un stat membru, pentru ca, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociatiei noastre au facut comenzi cu sase luni in urma pentru a avea carne acum. In ceea ce priveste pretul, in magazinele din Romania deja se simte o scumpire de 15-20%", a sustinut Tanase.

Reprezentanta Asociatiei Romane a Carnii a recomandat consumatorilor sa cumpere carne doar din unitatile autorizate, precum hipermarketuri, macelarii si magazine verificate de ANPC si de directiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia.

Importurile de carne de porc au crescut atat cantitativ cat si valoric in primele opt luni din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, ocupand in continuare prima pozitie in topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), transmise la solicitarea AGERPRES.

Astfel, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2019 au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro, in timp ce anul trecut s-au adus de pe piata UE si din tari terte 169.795 tone, in valoare de 312,46 milioane de euro.

Romania a inregistrat in primele opt luni ale acestui an un deficit de 1,14 miliarde de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acesta s-a cifrat la 923,44 milioane de euro.

In perioada mentionata, exporturile s-au majorat cu aproape 6%, insumand 4,28 miliarde de euro, insa importurile au crescut cu 9,3%, pana la 5,43 de miliarde de euro.

Cantitatea totala de produse agroalimentare exportate in perioada ianuarie-august 2019 in tarile intra si extra comunitare a fost aproape dubla fata de cea a importata, insa Romania continua sa exporte cu precadere materii si aduce din import produse procesate cu valoare adaugata mare.

Astfel, in primele opt luni au fost exportate 11,23 de milioane de tone de produse agroalimentare, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a consemnat o cantitate de 10,801 milioane de tone. Importurile au totalizat 5,87 milioane de tone la opt luni, fata de 5,65 milioane de tone in perioada similara din 2018.

Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”
Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate, cu ajutorul programelor naţionale şi europene destinate procesării, a declarat,...
Creștere fulminantă a prețului petrolului, din cauza uraganului Milton și a tensiunilor dintre Israel și Iran
Creștere fulminantă a prețului petrolului, din cauza uraganului Milton și a tensiunilor dintre Israel și Iran
Preţurile petrolului au urcat cu 3,6% joi, susţinute de creşterea a consumului de combustibil din SUA, înainte ca uraganul Milton să se răspândească în Florida, de riscurile de...
#carne porc mai scumpa Sarbatori, #pret carne porc , #Preturi alimente

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

-0.0004

1 USD = 4.5521 RON

0.0144
  1. Încă o investiție importantă pentru frații Pavăl. Creatorii Dedeman ridică un mare ansamblu comercial
  2. Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
  3. Dacia a dezvăluit SUV-ul Bigster, cel mai mare model din istoria mărcii. Autoturismul va fi produs tot la Pitești FOTO/VIDEO
  4. Șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților a demisionat după implicarea în scandalul Nordis
  5. Un brand emblematic în "Epoca de Aur" revine în actualitate. Decizia luată de proprietarii americani
  6. Creatorul Bitcoin ar fi fost identificat. Ce spune acesta despre asocierea cu pseudonimul Satoshi Nakamoto
  7. Ucraina îl lovește pe Putin unde îl doare cel mai rău. Investițiile Rusiei se prăbușesc
  8. Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
  9. Înmatriculările de mașini electrice s-au prăbușit în România. Producătorii și importatorii acuză o „lovitură crâncenă”
  10. Cum producătorii de mașini din China pot fenta taxele vamale din UE. Reacția unui mare gigant auto