De ce nu se reflecta anul agricol record in frigiderul romanilor? - Interviu cu Dan Matei Agathon

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:02
2934 citiri
De ce nu se reflecta anul agricol record in frigiderul romanilor? - Interviu cu Dan Matei Agathon
Frigiderele raman goale

Recordurile inregistrate in agricultura romaneasca anul trecut au fost ridicate in slavi de politicieni si oamenii de afaceri. Taranul roman este omul anului 2011, acesta reusind sa salveze economia, dar el n-o simte pe propria piele.

Insa romanul de rand se intreaba cu ce se alege din acest succes si se incrunta in fata rafturilor care au preturi la fel de record. Nu este pentru prima data cand in Romania nu se aplica teoriile din manual.

"Romania este atipica. La noi, cand scade TVA-ul, cresc preturile, iar cand scade pretul petrolului, se scumpeste benzina", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), intr-un interviu acordat Business24.

Acesta sustine, insa, ca daca anul agricol 2011 ar fi fost unul prost, am fi asistat la un dezastru alimentar.

- In ce mod se va reflecta anul agricol record 2011 in economia romaneasca?

- Aceste recorduri inregistrate, in 2011, in agricultura s-au reflectat foarte puternic in economie. Conform datelor oficiale, 40% din cresterea economica din primele noua luni ale anului se datora acestui segment. In rest, 24% a venit din exporturi si 10% din industrie. Este una dintre rarele situatii in care agricultura a depasit industria si exporturile.

De fapt, anul acesta am reusit sa atingem datele falsificate de pe vremea lui Ceasusescu, asa ca membrii de partid care inca mai traiesc ar trebui sa fie fericiti ca li s-au indeplinit previziunile.

- In ce mod se va reflecta in bugetele romanilor? Vom asista la o scadere a preturilor alimentelor de baza?

- Ei bine, un an agricol bun inseamna bunastare, mai ales intr-o economie atinsa de criza alimentara. Aceasta criza s-a reflectat in dublarea preturilor la grau si porumb in ultimii ani, cel din urma reflectandu-se si in pretul carnii.

Asadar, teoretic, un an agricol record ar trebui sa duca la scaderea preturilor la alimentele de baza inca din luna noiembrie, cand am inceput sa utilizam recolta din 2011. Acest lucru nu s-a intamplat, ceea ce este frustrant pentru romanul de rand. Acesta doreste ca niste principii economice simple sa se reflecte in frigiderul sau, iar cand nu este asa se intreaba "de ce?".

- Si ce ii spunem romanului de rand?

- Motivele sunt diverse, insa trebuie stiut ca piata romaneasca a reactionat atipic de foarte multe ori. Cand s-a scazut TVA-ul, trebuia sa scada preturile. Nu a fost asa. Cand pretul barilului de petrol scadea pe burse, in 60 de zile ar fi trebuit sa se reflecte in pretul benzinei la pompa. Din nou, nu a fost asa. Sau din contra, chiar crestea. In Romania, nu functioneaza toate aceste mecanisme.

Un motiv al lipsei de legatura intre recolte si preturile alimentelor este si strategia managerilor companiilor din agricultura si alimentatie. Acestia ar trebui sa inteleaga ca in sistemul capitalist nu se castiga din tepe, ci din desfacerea unei cantitati cat mai mari de marfa de calitate.

- Ce masuri ar fi trebuit sa se ia pentru a simti in buzunare acest an agricol pe care il lauda toata lumea?

- Nu suntem pe vremea mercurialelor, cand se impuneau scaderi de preturi. Pretul este o suma de cheltuieli la care se adauga o marja de profit. In agricultura, cheltuielile au crescut din cauza pretului motorinei si benzinei, combustibilii reprezentand 9% din costul de productie.

Eu am propus un proiect de scadere a TVA-ului pana la 9% pentru produsele alimentare de baza. Rezultatul? A fost considerat un proiect foarte interesant. Si atat.

- Ce s-ar fi intamplat daca am fi avut un an agricol prost?

- Ar fi fost un dezastru. Am fi avut deja preturi mult mai mari la alimente, iar romanii s-ar fi indreptat spre mancarea ieftina si, implicit, nesanatoasa. Daca ati observat, chiar si acum, la noi se cumpara parizer si nu sunca de Praga.

- Ce asteptari aveti de la agricultura in 2012?

- Sunt foarte sceptic. Toti producatorii mari pe care ii cunosc s-au aratat ingrijorati din cauza secetei. In toamna nu a plouat, iar acum nu ninge. Spre exemplu, un prieten care cultiva rapita mi-a spus ca trebuit sa semene de doua ori acelasi teren.

Situatia este grava. Daca nu ninge in ianuarie, nu vom avea paine anul acesta si va trebui sa importam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#agricultura romania, #agricultura 2012, #dan matei agathon, #cultura agricola, #pret alimente, #economie Romania 2012 , #Preturi alimente