Cum ii va lovi pe producatorii de alimente scumpirea electricitatii

Luni, 19 Martie 2012, ora 08:05
2086 citiri
Cum ii va lovi pe producatorii de alimente scumpirea electricitatii
Pretul energiei electrice se va reflecta in cel al alimentelor

Proiectul de lege a liberalizarii pietei de energie electrica, aprobat vineri de Guvern, ii va lovi greu pe producatorii de alimente. Efectul: scumpirea mancarii cu 10%.

Liberalizarea pretului energiei electrice este o parte importanta a proiectului de lege adoptat vineri de Guvern, aceasta putand duce la cresterea cu pana la 100% a facturilor platite de producatorii industriali.

Aceasta crestere va avea un impact puternic asupra celei mai importante componente a cosului zilnic al romanilor: mancarea. Pe de o parte, cheltuielile cu alimentele vor trebui sa se diminueze tocmai din cauza cresterii a celor cu electricitatea. Pe de alta parte, producatorii vor trece la scumpiri pentru a-si proteja profiturile.

"Dublarea pretului la energie electrica pentru companii va avea ca efect cresterea pretului alimentelor pe tot lantul trofic. Pretul de fabrica va creste cu 10%", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta. "Efectul asupra economiei romanesti va fi nefast".

Acesta a explicat ca producatorii vor plati mai mult atat pentru materia prima folosita, cat si pentru consumul efectiv din interiorul companiei.

Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumata de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piata libera, urmand ca ponderea sa creasca la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.

La 1 ianuarie 2018, piata de energie va fi complet liberalizata, iar tarifele reglementate vor disparea.

Pentru firme, piata se va liberaliza in proportie de 15% la 1 septembrie 2012, 30% la 1 ianuarie 2013, 45% la 1 aprilie 2013, 65% la 1 iulie 2013, 85% la 1 septembrie 2013 si 100% la 1 ianuarie 2014.

Scumpiri in martie

Pana la reflectarea cresterii tarifelor electricitatii in pretul mancarii, vom asista la o scumpire de pana la 7% a alimentelor chiar in luna aceasta.

Motivul vine tot din majorarea costurilor energiei, gazelor naturale si a combustibililor, majorare care a avut loc in mai multe trepte pe parcursul ultimului an, dar care nu s-a vazut pana acum in pretul produselor la raft.

Urmeaza liberalizarea pretului gazelor

Pretul gazelor de productie interna va creste cu circa 20% pana la momentul liberalizarii complete a pietei de gaze, insa resursele rusesti se vor ieftini proportional, a declarat saptamana trecuta, fostul consilier guvernamental, Dumitru Chisalita.

In opinia sa, pana la momentul liberalizarii complete a pietei, pretul gazelor de productie interna va creste la 160-170 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 140 de dolari, cat este in prezent. In acelasi timp, gazele rusesti se vor ieftini de la 560 de dolari pe mia de metri cubi, cat este in prezent, la aproximativ 450 de dolari.

"Pretul pietei nu este nicidecum cel la care Romania importa gaze acum de la rusi. Pretul de import tine cont de gradul de suportabilitate a populatiei, astfel ca in momentul in care incepe liberalizarea pietei si pretul gazelor de productie interna creste, pretul gazelor de import va scadea", a explicat Chisalita.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#crestere pret energie electrica, #pret electricitate, #pret alimente, #pret mancare , #Preturi alimente