Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Concurentei: Comerciantii decid daca scad pretul painii dupa reducerea TVA

Consiliul Concurentei: Comerciantii decid daca scad pretul painii dupa reducerea TVA


Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat joi, referitor la respectarea unei taxe pe valoare adaugata de 9% pentru paine, ca fiecare comerciant are libertatea sa stabileasca "ce pret doreste", consiliul neputand interveni in aceasta privinta.

"Fiind o piata concurentiala, ne asteptam ca o reducere de taxe sa se duca in pret. Inteleg ca exista demersuri la nivelul asociatiilor de comercianti care ar vrea sa dea o indicatie catre membrii lor de reducere a pretului. Daca este vorba de o sugestie, de o recomandare mi se pare un lucru firesc si e OK. Nu e nimic nelalocul lui ca firmele sa faca si ele un efort si sa transmita spre consumator aceasta reducere", a spus seful Consiliului Concurentei.

Bogdan Chiritoiu a explicat ca institutia pe care o conduce s-ar autosesiza numai in situatia in care asociatiile de comercianti ar impune un pret anume prin incalcarea legilor concurentei.

"Unde am avea noi probleme - sa se stranga toti la un loc si sa ia o decizie privind un pret anume", a explicat Chiritoiu.

Totodata, presedintele Consiliului Concurentei s-a referit si la ancheta care se desfasoara cu privire la comerciantii de cereale, afirmand ca pana la acest moment au fost colectate documentele necesare si urmeaza sa fie analizate.

"Pana nu finalizam ancheta nu putem da publicului datele parcurse. Investigatia noastra este complicata, laborioasa. De-abia a fost declansata si am avut inspectia prin care s-au cules documentele atat in format de hartie, cat si electronic. Urmeaza ca datele sa fie analizate, iar companiile sa ni le explice. Vom discuta cu avocatii lor. Sunt multe etape procedurale si este prea devreme sa vorbim de concluzii", a adaugat acesta.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a participat joi la conferinta intitulata "Activitatea de lobby in spatiul Uniunii Europene - reglementare versus nereglementare", desfasurata la Palatul Parlamentului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1618 ori