Alimentele din import se vand in magazine de pana la zece ori mai scump decat intra in tara

Joi, 17 Mai 2012, ora 13:46
2891 citiri
Alimentele din import se vand in magazine de pana la zece ori mai scump decat intra in tara

Fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de doua, trei si chiar zece ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri cumparatorul plateste pentru un produs alimentar si de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea de import.

Romanii care isi fac cumparaturile in marile lanturi de magazine sau din piete nu stiu ca pentru varza pe care o cumpara platesc de 3-4 ori mai mult decat pretul cu care aceasta a fost importata, strugurii sunt de peste zece ori mai scumpi pe rafturi decat atunci cand intra in tara, pretul unui kilogram de fasole este umflat de 4-5 ori, iar pentru un kilogram de mere adaosul distribuitorilor si al retailerilor este de 400-700%.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a declarat agentiei MEDIAFAX ca preturile din lanturile de magazine sunt exagerate pentru ca adaosurile comerciale pe care le practica acestea si intermediarii care intervin pe traseu dubleaza sau tripleaza costul unui produs.

Deputatul Culita Tarata, totodata si unul dintre cei mai mari agricultori autohtoni, cu peste 65.000 de hectare de teren agricol in administrare, spune ca o parte din diferenta mare dintre pretul la intrarea in tara si cel de pe rafturi este data ca pentru produsele importate din afara UE pretul declarat in vama este mai mic decat cel real.

Pretul alimentelor in supermarket, mult mai mare decat cel anuntat la intrarea in tara

Carnea de pasare costa in supermarketuri 9 lei kilogramul si in hipermarketuri mai mult de 8 lei/kg, desi intra in tara de peste 2,5 ori mai ieftin, cu 3,2 lei pe kilogram. Carnea si organele de pasare au alimentat importurile romanesti cu 188 de milioane de euro anul trecut, valoare in scadere cu 1,4%.

Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de pasari din Romania, spune ca diferenta de bani intra in buzunarele importatorilor, distribuitorilor si comerciantilor.

O situatie similara poate fi intalnita si la uleiul de floarea soarelui. De la 2,95 lei litrul in vama, acesta ajunge sa coste 4-5 lei/kg in hipermarket si 5 lei/kg in supermarket. Uleiurile rafinate de floarea soarelui intrate in tara anul trecut au totalizat 101 milioane de euro, in crestere cu aproape 2%.

Romanii platesc 4-4,8 lei pe kilogramul de zahar in marile lanturi de magazine, desi acest produs trece granita de doua ori mai ieftin, cu 2,4 lei kilogramul. Importurile de zahar din trestie sau sfecla si zaharoza pura au depasit anul trecut valoarea de 305 milioane de euro, cu 40% mai mult comparativ cu anul precedent.

Faina de grau este adusa cu 1,17 lei/kg si vanduta in hipermarketuri de 2-3 ori mai scump (2,5-4 lei/kg) si in supermarketuri cu adaos de peste 50% (1,89-2,39 lei/kg). Doar 1,29 lei costa un kilogram de castraveti la import, dar pe rafturile supermarketurilor se gaseste la pretul de 7 lei.

Daca in vama un kilogram de usturoi intra cu 2,27 lei, in medie, acesta se vinde in hipermarketuri si supermarketuri cu 14 lei. In pietele considerate ieftine din Capitala, un kilogram de usturoi costa 8-10 lei.

Explicatii pentru pretul ridical al produselor alimentare

"Singura explicatie, daca cele relatate sunt adevarate, ar fi ca exista evazionisti care aduc marfa din afara UE si declara o valoare derizorie in vama, pentru a plati taxe vamale mai mici. E un scenariu, cazuri concrete nu ne sunt cunoscute. Tinem sa mentionam pe aceasta cale ca marile lanturi de magazine sunt printre marii contribuabili la bugetul statului. Nu ne putem erija in controlori fiscali, nu avem aceasta calitate si nici nu este rolul nostru. Singurul organism menit a stopa astfel de practici este Garda Financiara, pe al carui suport si a carei interventie contam pentru stoparea oricaror practici de evaziune fiscala", a declarat agentiei MEDIAFAX Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Ea a adaugat ca, pe de alta parte, o reducere a TVA la nivelul tarilor dezvoltate ar reprezenta o descurajare clara a acestor practici, iar incasarile din TVA ar creste substantial.

"In prezent, tentatia este foarte mare si, din pacate, masurile luate pana in prezent nu au fost eficiente", a spus oficialul AMRCR.

In replica, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita a declarat pentru MEDIAFAX ca riscul subevaluarii este foarte putin prezent in cazul operatiunilor vamale cu marfuri denumite generic "marfuri alimentare".

Fie ca este declarat un pret mai mic sau nu, varza iese din vama cu 0,53 lei kilogramul si se vinde in supermarketuri cu 1,89-2,19 lei (de 3,5-4 ori mai mult). In piata pretul este chiar si mai mare si ajunge la 2,5-3 lei pe kilogram.

Rosiile intra in tara cu 3,5 lei kilogramul, iar cumparatorii le achizitioneaza din hipermarket de peste doua ori mai scump, cu 8 lei/kg, si nici in supermarket-uri preturile nu sunt mult mai mici (6,49-7,69 lei/kg). Piata agroalimentara este si in acest caz mai scumpa decat marile magazine, aici kilogramul de rosii din import putand fi cumparat cu 8-8,5 lei.

Un kilogram de mere, care in piata costa 4 lei, intra in tara cu 0,83 de lei si este vanduta in hipermarket cu 4,3-6 lei (import Italia), un pret de 5-7 ori mai mare. In supermarket, merele de import costa in jur de 4 lei kilogramul, de peste 4,5 ori mai mult ca la intrarea in tara.

Pretul unui kilogram de pere de import in hipermarket variaza intre 5 si 8,5 lei, iar in tara intra cu 2,2 lei. In supermarketuri ajung de doua pana la patru ori mai scumpe (4,5-9 lei), iar in piata costa de 2-3 ori mai mult (5-7 lei/kg).

La struguri (0,94 lei/kg in vama) diferenta este si mai mare, pentru ca pe rafturile unui hipermarket kilogramul costa 12-14,3 lei, iar in supermarketuri este 14 lei, ceea ce inseamna de 12-14 ori mai scump. De peste 16 ori mai mare este si pretul practicat in piete, unde un kilogram de struguri importati din Chile costa 15 lei.

"Nu cunosc situatii in care produsele ajung pe rafturi de 10-12 ori mai scumpe decat intra in vama", este tot ce s-a rezumat sa afirme pe acest subiect Eugen Zbarcea, directorul hipermarketului Cora Pantelimon.

Fasolea intra in tara cu 1,4 lei kilogramul, dar cumparatorii o gasesc in hipermarketuri cu 6 lei si in supermarketuri cu 6-7 lei. In acest caz, diferenta este de "doar" 4-500%, exact ca in cazul pietelor, unde kilogramul de fasole costa 6-8 lei.

Morcovii ajung si ei mult mai scumpi in magazine: 2,6 lei kilogramul in hipermarket si 2,2- 2,8 in supermarketuri, fata de 0,94 lei in vama. Un kilogram de morcovi costa 3-4 lei in piata. Daca intra cu 0,53 lei/kg in tara, conopida se vinde in hipermarket cu 5 lei si in supermarketuri cu 5-7 lei kilogramul, adica de peste zece ori mai scump. Tot de zece ori mai scump se vinde si in piata, unde pretul unui kilogram ajunge la 5 lei.

Un kilogram de gutui iese cu 0,89 de lei din vama si se vinde cu 5 lei in hipermarket si 7 lei in supermarketuri (de 5,5-7,8 ori mai scump).

Ciupercile costa 12 lei in supermarketuri, desi se importa de doua ori mai ieftin (5,95 lei/kilogram), iar prunele pot fi cumparate cu 6,5-17 lei kilogramul, desi pretul mediu in vama este mult mai mic (0,94 lei/kg).

Una dintre cele mai mari diferente de pret poate fi observata la pepenele galben, care intra in tara cu 0,52 lei pe kilogram, dar se vinde de 16-20 de ori mai scump in piete si lanturile de magazine, ajungand la 8-10 lei kilogramul.

Si cei care fac comert cu pepeni rosii castiga bine, pentru ca importul se face la 0,82 lei/kg, iar cumparatorii platesc pentru ei in supermarketuri sau piete si de zece ori mai mult (6,5-8 lei/kg).

Salata verde ajunge in tara cu 0,52 lei kilogramul si ajunge in caselor romanilor de peste cinci ori mai scump, dupa ce acestia o cumpara din supermarketuri cu peste 2,5 lei. Prazul este o adevarata afacere pentru cei care il importa, pentru ca intra in tara cu 0,65 lei/kg si ajunge in hipermarketuri de 13 ori mai scump (8,5 lei/kg), iar in supermarketuri costa 6-7 lei/kg.

Importurile de produse agroalimentare s-au apropiat anul trecut de 4 miliarde de euro (3,91 miliarde de euro), in crestere cu 12,8% comparativ cu anul precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#pret alimente romania, #pret ridicat alimente Romania, #pret intrare tara alimente, #pret alimente supermarket , #Preturi alimente