Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alimentele au fost cu 8% mai scumpe in 2017 fata de 2016, in intreaga lume. Si totusi, in luna decembrie s-a schimbat ceva

Alimentele au fost cu 8% mai scumpe in 2017 fata de 2016, in intreaga lume. Si totusi, in luna decembrie s-a schimbat ceva


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a coborat in decembrie 2017, comparativ cu luna precedenta, gratie scaderilor semnificative inregistrate la uleiuri vegetale si produse lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2017, acest indice a scazut cu 3,3%, comparativ cu luna noiembrie, pana la un nivel de 169,8 puncte.

In pofida scaderilor inregistrate in ultimele luni ale lui 2017, media anuala a indicelui global al preturilor produselor alimentare a fost de 174,6 puncte, in crestere cu 8,2% fata de 2016, atingand, totodata, cea mai ridicata medie anuala de dupa 2014, chiar daca pe pietele internationale mancarea este cu 24% mai ieftina decat in 2011.

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scaderii pretului global al alimentelor in luna decembrie a fost declinul de 9,7% al pretului la produsele lactate, pe fondul ofertei ridicate si al cererii scazute. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2017, acest subindex este cu 31,5% mai mare decat in 2016.

De asemenea, pretul la uleiurile vegetale a scazut cu 5,6% in luna decembrie, comparativ cu noiembrie, ca urmare a cresterii stocurilor de ulei de palmier, in timp ce pretul zaharului a coborat cu 4,1% de la o luna la alta.

In schimb, pretul cerealelor a ramas practic neschimbat, pentru a treia luna consecutiv, iar pretul la carne a scazut usor in decembrie comparativ cu noiembrie 2017.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2491 ori
Citeste mai multe desprepreturi alimente scumpiri alimente