Rusii si sauditii au convenit sa pompeze mai mult petrol pe piata, la comanda lui Trump

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:25
4848 citiri
Rusii si sauditii au convenit sa pompeze mai mult petrol pe piata, la comanda lui Trump
Foto: CC0 Creative Commons

Rusia si Arabia Saudita au ajuns luna trecuta la un acord privat pentru cresterea productiei de petrol si, astfel, franarea majorarii pretului, cei doi mari producatori mondiali de titei informand SUA despre acest acord inaintea unei intalniri cu alti producatori de petrol care a avut loc la Alger, au declarat, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Presedintele SUA, Donald Trump, a dat vina pe Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru pretul ridicat al petrolului si a cerut acesteia sa isi majoreze productia pentru a face posibila o scadere a pretului combustibililor la pompa inaintea alegerilor pentru Congresul SUA, care vor avea loc in data de 6 noiembrie.

Sursele citate de Reuters sustin ca luna trecuta ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, si omologul sau rus, Alexander Novak, au avut o serie de intalniri la care au convenit sa isi majoreze productia de petrol incepand din luna septembrie si pana in luna decembrie a acestui an, in conditiile in care atunci cotatia titeiului se indrepta spre nivelul de 80 de dolari per baril. In prezent, un baril de petrol este cotat la peste 85 de dolari.

"Rusii si sauditii au convenit sa pompeze mai mult petrol pe piata, insa au decis sa faca acest lucru pe tacute, pentru a nu parea ca actioneaza la comanda lui Trump", a declarat una dintre surse.

"Ministrul saudit al Energiei l-a informat pe secretarul american al Energiei, Rick Perry, ca Arabia Saudita isi va majora productia daca clientii sai vor cere mai mult petrol", a declarat o alta sursa.

Miercuri, un baril de titei Brent era cotat la 85,30 dolari, in crestere cu 0,6%, in timp ce barilul de titei U.S. West Texas Intermediate (WTI) era stabilit la 75,55 dolari, in crestere cu 0,4%. In perioada care a trecut de la mijlocul lunii august si pana in prezent, cotatia petrolului Brent si WTI a crescut cu aproximativ 20%, respectiv 17%.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#productie petrol Rusia, #productie petrol Arabia Saudita , #Pret petrol