Regele Abdullah impune pretul petrolului chiar si din mormant. Pana cand?

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 12:00
3951 citiri
Regele Abdullah impune pretul petrolului chiar si din mormant. Pana cand?
Foto: World Tribune / Regele Abdullah

Noul rege al Arabiei Saudite arata ca are de gand sa pastreze aceeasi politica in privinta pretului petrolului ca predecesorul sau. Pe termen scurt, decizia se poate dovedi corecta, insa din alte motive decat cele invocate de majoritatea observatorilor.

In primul rand, cultura sauditilor il forteaza pe regele Salman sa nu faca pasi prea repezi in schimbarea radicala a politicii impuse de fostul monarh in regat, se arata intr-o analiza Bloomberg. Dar asta nu inseamna ca nu o va face la un moment dat.

Chiar daca in viitorul apropiat nu vom asista la o reducere a cotei de extractie in beneficiul tarilor nemembre OPEC, nu este exclus sa asistam insa la un val de schimbari majore in cadrul guvernului si al strategiilor energetice ale statului din Orientul Mijlociu.

Regele Salman trebuie sa faca o demonstratie de forta

Inlocuitorul regelui Abdullah, Salman bin Abdulaziz, a depus juramantul de monarh vorbind despre "continuitate" si "politici corecte ale predecesorilor".

Noul rege a dat asigurari si in privinta pastrarii in post a ministrului Energiei, Ali Al-Naimi.

In schimb, acesta va trebui sa faca o demonstratie de forta cat mai curand, in conditiile in care succesiunea la tron a fost un subiect care a framantat clasa politica saudita si nu numai timp de ani buni.

Intr-o regiune mai instabila ca niciodata dupa caderea Imperiului Otoman, regele Salman bin Abdulaziz va trebui sa-si intareasca pozitia de lider regional.

Relatiile cu Iranul - nicio sansa de redresare

Regimul regelui Abdullah a fost constituit pe o relatie distanta cu vecinii din zona, cel mai bun exemplu fiind rivalitatea intretinuta de Arabia Saudita cu Iranul.

In acest moment, o escaladare a acestei situatii ar fi o greseala comisa in cel mai prost ales moment.

O parte din observatorii internationali au sugerat ca noul rege ar putea reduce unilateral productia de petrol, pentru a slabi presiunea economica la care este expus Teheranul in acest moment si pentru a relua astfel discutiile cu oficialii statului vecin.

Contextul este prielnic. Dupa moartea regelui Abdullah, iranienii n-au ezitat sa trimita mesaje prin care sa indice ca asteapta o reluare a discutiilor intre Riad si Teheran.

Insa este prea putin probabil ca acest lucru sa se intample, in ciuda situatiei geopolitice complicate. In regiune, un astfel de gest al noului rege saudit ar demonstra lipsa fermitatii care l-a mentinut la putere pe Abdullah.

Probleme noi, temeri vechi

Pretul petrolului nu are, deci, sanse sa creasca prea curand.

In plus, sauditii inca poarta stigmatul evenimentelor din 1980, cand reducerea productiei de petrol pe fondul infuziei venite din tarile non-OPEC a fost pe punctul de a-i scoate de pe piata.

Iar dinamica inregistrata in piata odata cu exploatarea zacamintelor de gaze sist din America de Nord accentueaza aceste temeri vechi.

Nu inseamna insa ca Riadul isi va permite sa sustina in continuu aceasta politica.

Tehnic, ar putea sa o faca, dar in detrimentul nivelului de trai din regat. Deja se vorbeste de un deficit bugetar de 40 de miliarde de dolari al Arabiei Saudite pentru anul in curs. Chiar daca acesta va fi acoperit ulterior, o politica multianuala de acest tip ar insemna falimentul statului.

Cel mai probabil noul rege va astepta un moment oportun pentru a balansa piatra intr-un mod convenabil.

Intrigi de palat

Cat despre intrigile de la curtea saudita, culisele palatului regal din Riad par adevarate cotloane ale conspiratiilor orientale. Insa, regii sauditi si-au facut un bun obicei din a-si consolida puterea prin desemnarea propriilor oameni in functii cheie.

Iar daca fiul regelui Salman ii va urma acestuia in functia de ministrul al Apararii si sef al Curtii Regale, avem de a face cu o demonstratie de forta menita sa inabuse orice miscare de opozitie.

O concesie pare ca va fi facuta si taberei adverse, stranepotul regelui decedat, Mohammed byn Nayef, urmand sa detina titlul de print si functia de vicepremier in noul guvern.

Miscarea aceasta va duce ulterior si la o remaniere ampla a guvernului, fiind un gest nedelicat sa impui un vicepremier cu atributii superioare unor membrii ai familiei regale de varste mai inaintate.

Schimbarea ar putea sa-i ocoleasca totusi pe ministrul Energiei si petrolului, Ali Al-Naimi, in varsta de 79 de ani, ca si pe ocupantul fotoliului de la Externe, Saud al-Faisal.

Ambii au o experienta indelungata in aceste pozitii, iar noul rege are inca nevoie de ei, pentru a mentine controlul pietei petrolului si al OPEC, dar si o relatie deschisa cu Washingtonul.

Prezenta lor in aceste scaune nu este insa batuta in cuie, eventuale schimbari din functie ale celor doi putand sa survina pana in vara acestui an, pe masura ce socul succesiunii la tron se va atenua in randul membrilor curtii de la Riad.

O noua politica energetica

Un nou ministru al Energiei probabil ca nu va modifica din primele zile de mandat politica productiei de petrol din Arabia Saudita, dar poate repune pe tapet exploatarea resurselor de gaze naturale ale tarii.

In 1998, o initiativa de acest fel a esuat din cauza tensiunilor existente intre tehnocratii din guvern, adepti ai concesionarii perimetrelor de exploatare care firme occidentale, si familia regala.

Pe masura ce consumul de combustibil a crescut constant in Arabia Saudita, nu este exclus ca noul sef al statului sa-si doreasca sa exporte petrolul folosit la producerea electricitatii pe plan intern, inlocuindu-l cu gaze naturale.

Pentru moment deci, avem un nou rege saudit preocupat sa-si consolideze imaginea si pozitia de lider al statului, asa ca evolutii surprinzatoare in schimbarea politicii saudite sunt excluse.

Singura varianta care ar putea duce la o crestere a pretului petrolului ar fi ca mai multe state membre OPEC si alte tari exportatoare, printre care Rusia si Mexicul, sa-si modifice cotele de extractie alaturi de Arabia Saudita.

Ce va urma, dupa ce regele Salman isi va consolida puterea, doar timpul ne va demonstra.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#Arabia Saudita petrol, #rege Arabia Saudita petrol, #Salman pret petrol , #Pret petrol