Pretul petrolului scade. Pretul benzinei creste, in Romania

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 08:52
2423 citiri
Pretul petrolului scade. Pretul benzinei creste, in Romania

Pretul petrolului a scazut cu 1,8%, pana la 99,10 dolari pe baril, la sfarsitul tranzactiei de joi pe bursa de marfuri din New York. Scaderea vine ca o reactie directa la raportul care arata ca UE intentioneaza sa amane embargo-ul asupra importului de petrol din Iran.

Cifrele au fost publicate in aceeasi noapte in care benzinariile romanesti au aplicat de cea de-a treia scumpire a carburantilor din ultimele doua saptamani.

Contractele futures pentru petrol au suferit mici modificari de pret la sfarsitul sedintei de tranzactionare, dupa ce au atins, joi, cel mai scazut nivel din acest an, informeaza Bloomberg.

Pretul petrolului pentru livrarile pe luna februarie a fost, joi, de 99,34 de dolari pe baril, la inceputul sedintei de tranzactionare pe bursa de marfuri din New York. Valoarea contractelor futures a scazut spre sfarsitul sedintei, cu 1,77 de dolari, sau 1,8%, pana la 99,10 dolari, cea mai scazuta incheiere intr-o sesiune de tranzactionare din 30 decembrie pana acum.

Preturile au scazut cu 2,2 procente saptamana aceasta, inregistrand cel mai mare declin din 16 decembrie pana acum.

Pretul petrolului Brent cu livrare in luna februarie a scazut, joi, cu 98 de centi, sau 0,9%, pana la 111,26 de dolari pe baril pe bursa ICE Futures din Londra.

Amanarea embargo-ului va permite tarilor precum Grecia, Italia si Spania sa gaseasca surse alternative, declara, joi, un oficial implicat in tratative.

Scaderea pretului petrolului a fost generata si de rapoartele care arata ca a existat o crestere mai slaba pe segmentul de retail din SUA, semnaland o incetinire economica a celui mai mare consumator de petrol din intreaga lume.

UE inca discuta eventualele sanctiuni

Amanarea embargoului european ar veni in favoarea tarilor care depind cel mai mult de petrolul din Iran, inclusiv Italia, Grecia sau Spania, care au folosit 68,5% din impoturile din Iran in 2010, potrivit Comisiei Europene.

Sanctiunea ar putea exclude totusi importurile pentru Italia, care trebuie sa isi recupereze datoriile pe care Iranul le are catre cea mai mare companie petroliera din tara.

SUA, un alt motiv de ingrijorare

Vanzarile retailerilor din SUA au crescut cu 0,1% luna trecuta, dupa o crestere de 0,4% in noiembrie, potrivit anunturilor facute, joi, de statul american. Cifra nu a reusit sa se apropie de estimarile facute de specialisti pentru Bloomberg, care prevedeau ca vanzarile vor creste cu 0,3%. In plus, cifra somajului a crescut, in sUA, pana la 399.000 in saptamana incheiata in 7 noiembrie.

Livrarile de petrol din partea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va atinge in luna ianuarie cel mai inalt nivel din ultimul an, in contextul cresterii exporturilor din Libia, potrivit companiei de consultanta Oil Movements.

OPEC va exporta 23,66 milioane de barili pe zi, pana in 28 ianuarie, cea mai mare cifra de export din februarie 2011, potrivit unui raport publicat joi de companie.

Evolutia deciziilor UE influenteaza direct pretul benzinei si in Romania

Benzina si motorina s-au scumpit, incepand de joi, cu 9 bani pe litru, potrivit OMV Petrom, care a anuntat cea de-a treia scumpire de la inceputul anului pana acum.

Majorarea vine dupa ce marile companii petroliere au luat cea mai mare amenda de la Consiliul Concurentei pentru ca au creat un cartel pe piata carburantilor, pentru a scoate de la vanzare un anume tip de benzina.

Reprezentantii companiilor petroliere sustin ca majorarea nu are legatura cu amenda impusa de CC si avertizau ca pretul carburantilor ar putea creste, in functie de evolutia situatiei privind importurile de petrol din Iran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#pret petrol, #pret benzina, #scumpiri benzina, #scumpiri carburanti , #Pret petrol