Pretul petrolului scade: Iranul ar putea renunta la programul nuclear

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 08:16
1758 citiri
Pretul petrolului scade: Iranul ar putea renunta la programul nuclear

Barilul de petrol s-a ieftinit dupa ce ambasadorul Iranului la Moscova a anuntat ca tara sa ia in considerare oprirea programului nuclear pe care il dezvolta, la propunerea Rusiei, pentru a impiedica eventuale noi sanctiuni din partea SUA si UE.

Contractele futures s-au ieftinit cu 1 dolar dupa ce ambasadorul Mahmoud-Reza Sajjadi a declarat ca "vor analiza propunerea", in cadrul unui interviu acordat la ambasada Iranului in Moscova, scrie Bloomberg.

Pretul barilului de petrol a atins, la inceputul saptamanii, cel mai inalt nivel pe masura ce SUA au anuntat o scadere a stocurilor de petrol. Comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata in America au inregistrat in martie cea mai mare scadere a ultimilor trei ani.

"Stirile din Iran si nivelul comenzilor pentru bunuri de folosinta indelungata au cauzat o scadere a preturilor la petrol", a declarat Tom Bentz, director al BNP Paribas Prime Brokerage din New York. "

Pretul petrolului Crude cu livrare in iunie a coborat pana la 103,87 dolari/baril pe piata de la New York, dupa ce a atinsese anterior cotatia de 104,49 dolari/baril, cel mai mare nivel de pe 18 aprilie si pana acum. In total, pretul a crescut cu 5,1% doar de la inceputul anului.

Pretul petrolului Brent cu livrare in iunie a scazut cu 6 procente, pana la 118,10 dolari pe baril, pe piata londoneza.

Se atenueaza conflictul, scad preturile

Luand in considerare faptul ca principalul propulsor al preturilor la petrol in ultima perioada a fost scandalul dintre SUA, Uniunea Europeana si Iran, o atenuare a conflictului si o eventuala renuntare la programul nuclear dezvoltat de Iran, ar stimula o relaxare a pretului imediata.

"De aici incepe marea problema si anume ca, UE cu toate ca beneficiaza de importurile de petrol din Iran, in mod semnificativ, 18% din total sau de cele din zona Golfului Persic, tari precum Grecia, Spania sau Italia depinzand capital de petrolul din aceasta zona, si confruntata fiind si cu criza datoriilor suverane, si-a dat acordul de principiu, la sfarsitul anului trecut, pentru instituirea embargoului asupra Iranului", afirma economistul Ionel Blanculescu.

"Orice intelegere asupra disputei dintre Iran si Europa ar putea impinge preturile in jos, inspre 100 de dolari pe baril", a declarat Ehsan Ul-Haq, consultant al KBC Energy Economics din Marea Britanie. "Daca ar putea gasi o solutie buna pentru ambele parti, atunci cotatia Brent ar putea cobora intre 100 si 110 dolari pe baril in cateva zile".

In data de 1 martie, pretul petrolului pe piata new yorkeza atingea 110,55 dolari pe baril, cel mai mare pret din luna mari a anului precedent, in contextul speculatiilor asupra sanctiunilor aplicate de tarile occidentale, Iranului. Astfel de sanctiuni, precum si embargoul Uniunii Europene ar provoca probleme livrarilor de petrol din Orientul Mijlociu. Pe masura ce ingrijorarile au fost atentuate, preturile au scazut cu 6 procente.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pret petrol, #program nuclear Iran, #pret petrol program nuclear Iran , #Pret petrol