Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul petrolului, influentat de criza europeana

Pretul petrolului, influentat de criza europeana


Pretul petrolului este afectat, in perioada actuala, de criza datoriilor suverane din Europa, ritmul de crestere economica din SUA si situatia din Iran.

"Panta de scadere a pretului petrolului din aprilie si pana catre finele lunii iunie a fost foarte abrupta; situatia din Iran nu a cunoscut schimbari majore in aceasta perioada, iar economia americana a evoluat, in general, in jurul unor parametrii estimati, asa incat reiese ca, dintre toti cei trei factori, criza din Europa (in frunte cu Grecia, dar si Spania, Italia, Portugalia) a fost cel mai important si influent, "doborand" pretul petrolului cu aproape 30% in intervalul mentionat, de la 125,26 dolari/baril la inceputul lui aprilie, pana la 88,46 dolari/baril in 22 iunie, nivel neatins de la sfarsitul anului 2010", a declarat Victor Safta, director general Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Pe parcursul anului 2012, pretul petrolului a fost foarte volatil, castigand 12,8 procente in primul trimestru, apoi scazand cu 20,76% in al doilea trimestru. In luna iulie, cotatia petrolului a recuperat aproape jumatate din pierderea mentionata, pretul petrolului Brent de marti, 31 iulie, fiind de 105,99 dolari/baril, cu 8,29% mai mare decat la finalul lunii precedent.

In Romania, pretul carburantului a crescut in iulie cu aproximativ 4-4,5%. In aceeasi perioada, insa, leul s-a devalorizat puternic, pierzand 6,11% fata de dolar. Astfel, pretul benzinei si motorinei reflecta partial cresterile celor doua componente mentionate - pretul petrolului si devalorizarea leului, sustin analistii Noble Securities Romania.

Conform acestora, pretul benzinei si motorinei nu este stabilit doar dupa o aritmetica directa raportata la cursul leu/dolar si la pretul petrolului, desi acesti doi factori au o influenta foarte mare. "Avand in vedere evolutiile si diferentele mentionate anterior, daca cele doua variabile se mentin in aceste intervale, este posibil sa urmeze noi scumpiri ale carburantilor", considera analistii.

Analistii vad si o varianta ideala, in care jucatorii de pe piata de profil considera ca in lunile precedente evolutiilor cotatiilor internationale pana la nivelul actual ar fi permis ieftiniri mai mari ale benzinei si motorinei la vremea respectiva si, astfel, cresterile din iulie ale pretului petrolului si al cursului valutar sa nu aduca dupa sine alte majorari de pret.

Pe termen scurt, pretul petrolului va ramane volatil, avand in vedere in special criza din Europa, dar si situatia din Iran, care in orice zi poate evolua radical in orice directie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1799 ori