Pretul petrolului incepe anul cu o urcare puternica

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 13:44
1239 citiri
Pretul petrolului incepe anul cu o urcare puternica

Pretul petrolului Brent a depasit marti 109 dolari pe baril, pe fondul tensiunilor dintre Iran si SUA care ar putea perturba tranzitul titeiului exportat din Orientul Mijlociu.

Petrolul a fost anul trecut una dintre activele cu cele mai bune performante. Pretul petrolului Brent a urcat in 2011 cu 13%, iar cotatia medie pentru anul trecut a atins nivelul record de 111 dolari pe baril, in urma turbulentelor sociale si politice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Petrolul a inceput si acest an in crestere puternica, datorita datelor economice care indica cresterea cererii din partea marilor economii emergente, in principal China, si temerilor privind impactul tensiunilor dintre Iran si Vest asupra exporturilor din Orientul Mijlociu.

Pretul petrolului Brent a urcat marti, in prima sedinta de tranzactionare din 2012, cu 1,92 dolari, sau 1,7%, la 109,3 dolari pe baril. Referinta pentru piata SUA a avansat cu 1,77 dolari, la 100,6 dolari pe baril.

Exercitiile militare derulate de Iran in Golf si manevrele executate de nave SUA in zona au generat temeri privind o posibila confruntare intre Teheran si Washington, care ar bloca cea mai importanta ruta de tranzit a exporturilor de petrol din Orientul Mijlociu.

Teheranul a amenintat ca ar putea inchide Stramtoarea Ormuz, tranzitata de 40% din petrolul consumat la nivel mondial, daca Vestul va impune sanctiuni asupra exporturilor de titei ale Iranului.

Un portavion SUA a parasit zona dupa exercitiile militare iraniene, iar oficialii de la Teheran au avertizat ca vor "lua masuri" daca nava va reveni in Golf.

Analistul Carsten Fritsch de la Commerzbank a declarat ca manevrele militare si comentariile Iranului au ridicat prima de risc a petrolului si a altor marfuri sensibile la evenimentele din regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#petrol pret, #pret petrol, #tranzactii petrol , #Pret petrol