Pretul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 8,2% in doar trei saptamani

Marti, 16 Iulie 2013, ora 16:17
1664 citiri
Pretul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 8,2% in doar trei saptamani

Pretul petrolului Brent s-a aflat pe un trend ascendent in ultimele 3 saptamani, marcand o crestere de la nivelul de 100,69 USD pe baril la inceputul intervalului mentionat, pana la 108,94 USD/baril vinerea trecuta, potivit casei de brokeraj Noble Securities.

La inceputul anului 2013, petrolul Brent a avut un pret de 111,32 USD/ baril, iar in luna februarie, a atins maximul pe anul in curs, cand s-a apropiat de 120 USD/baril.

"Nici economia globala reala si nici speculatiile din lumea financiara nu au putut sustine insa acest pret, asa incat, incepand cu cea de-a doua luna a acestui an, petrolul a intrat pe un trend descendent, avand chiar cateva tentative de scurta durata de a se stabiliza sub pragul de 100 USD/baril, fara succes insa", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Petrolul a scazut in principal ca efect al intaririi monedei americane (in general, petrolul este apreciat de investitori atunci cand USD scade, iar acum a avut loc reciproca), dupa anuntul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare in 2013.

Apoi, dupa primele zile de "soc", investitorii au interpretat declaratiile FED ca intarind perceptiile privind revenirea economiei americane- cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial- ceea ce a stimulat cererea globala de petrol, preturile incepand sa creasca: petrolul Brent a ajuns la cotatii neatinse din aprilie, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI, relevant pentru piata americana) a atins maximul ultimelor 15 luni.

Cresterea a fost extrem de abrupta pentru petrolul WTI, care a ajuns de la 91,74 USD pe baril la inceputul anului curent, la 106,05 USD/baril la sfarsitul saptamanii trecute, inregistrand o crestere de aproape 16%.

Astfel, pentru prima data din 2010 si pana in prezent, diferenta de pret intre petrolul Brent si WTI a scazut sub 3 USD.

Saptamana trecuta pretul petrolului Brent a ajuns la maximul ultimelor luni, respectiv intr-o zona de pret neatinsa de la inceputul lui aprilie (107- 109 USD/baril).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret petrol brent, #petrol West Texas, #pret petrol baril, #pret carburant , #Pret petrol