Pretul petrolului ar putea ajunge pana la 111 dolari/baril

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 18:18
1392 citiri
Pretul petrolului ar putea ajunge pana la 111 dolari/baril

Pretul petrolului a crescut luni pana aproape de 111 dolari/baril, marind castigurile din ultima saptamana si alimentand tensiunea dintre Iran si Occident care s-ar putea termina cu intreruperea livrarilor de combustibil.

Dumnica, Iranul a avertizat Occidentul ca orice blocare a exporturilor de petrol ar dubla pretul titeiului, iar acest lucru ar putea avea consecinte devastatoare pentru o economie globala deja fragila, scrie Reuters.

Pretul petrolul Brent a crescut cu 89 de centi, pana la 110.83 dolari, dupa ce a inregistrat un castig de peste 3% saptamana trecuta, cea mai mare valoare obtinuta de la mijlocul lunii octombrie.

Christopher Bellew, un specialist din cadrul Jefferies Bache, cu sediul in Londra, a spus ca grijiile cu privire la Iran si Siria au contribuit la aprecierea petrolului.

"Daca exporturile ar fi suspendate, consecintele nu ar intarzia sa apara, mai ales ca piata este oricum restransa".

Uniunea Europeana ia in calcul o interdictie, care deja a fost pusa in vigoare in Statele Unite, cu privire la importurile de petrol iranian.

"Tranzactiile cu petrol ar putea fi afectate de conflicul cu Iranul, iar pretul petrolului ar putea depasi 200 de dolari", spune Gordon Kwan, directorul al departamentului de Energie din cadrul Mirae Asset Management, din Hong Kong.

Luni, reprezentantii Gulfsands Petroleum au precizat ca iau in calcul impactul sanctiunilor Uniunii Europen asupra Siriei, cu privire la activitatile de productie si in ceea ce priveste contractele dintre guvernul sirian si General Petroleum Corporation.

"Siria a fost un exportator de aproximativ 400.000 de barili pe zi, de la inceputul anului si, cel mai probabil, in prezent nu mai livreaza nimic", a mai spus Bellew, citat de publicatia amintita.

Membrii OPEC din Kuwait, Oman si Bahrain au precizat ca piata a fost bine aprovizionata.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pret petrol, #pret petrol crestere, #evolutie pret petrol , #Pret petrol