Pretul petrolului a scazut cu 1%, marcat de ingrijorarile SUA privind euro

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 12:26
1562 citiri
Pretul petrolului a scazut cu 1%, marcat de ingrijorarile SUA privind euro

Pretul petrolului a scazut, joi, dupa ce miercuri a inregistrat cel mai inalt nivel din ultimele luni. Cresterea la peste 102 dolari/baril inregistrata cu o zi inainte a fost exagerata, spun unii specialisti, in contextul nesigurantei din zona euro si posibilitatii unei acutizari a crizei datoriilor care va incetini si cresterea economica a SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume.

Bursele asiatice au reactionat si ele negativ la ingrijorarile privind situatia zonei euro, accentuate de neintelegerea dintre Franta si Germania cu privire la rolul BCE in achizitia de obligatiuni, informeaza Reuters.

Bursele europene au scazut si ele, indeplinid asteptarile analistilor in acest context.

Contractele futures pentru petrol au scazut cu 1 procent, dupa ce au inchis sedinta cu peste 102 dolari/baril, ieri. Indicele Fortei Relative a crescut cu pana la 72.8 puncte, indicand faptul ca preturile din urma cu o zi ar fi avansat prea rapid.

Mai mult, actiunile petroliere au scazut, dupa ce Fitch Rating a publicat un raport in care anunta ca bancile americane se confrunta cu un "risc major" in ceea ce priveste creditarea, care poate deteriora din cauza amplificarii crizei datoriilor din zona euro.

Nivelul petrolului Brent, tranzactionat la Londra, a scazut pentru a opta zi la rand, informeaza Bloomberg.

"Ingrijorarea fata de o expansiune contagioasa a crizei din Europa apasa grav pietele. Pretul ar trebui sa oscileze in jurul a 100 de dolari/baril, pentru ceva timp de acum incolo", este de parere Jonathan Barrat, managing director la Commodity Broking Services PTY in Sidney.

Livrarile de petrol pentru luna decembrie au scazut cu 0,7 centi pana la 101,62 de dolari/baril in tranzactia electronica de la New York. In acelasi timp, livrarile inregistrau 102,28 la Singapore.

Miercuri, contractele au crescut cu 3,22 dolari, pana la 102,59 dolari, cel mai inalt nivel din 31 mai pana acum. Preturile au castigat 12 procente anul asta, dupa ce, in 2010, cresterile au fost de 15%.

Livrarile de petrol pentru luna ianuarie tranzactonate le ICE Futures Europe Londra au scazut cu 1,30 de dolari, sau 1,2 procente, pana la 110,59 dolari/baril. Contractul european a fost cu 9,19 dolari mai mare decat cel pentru West Texas.

Raportul Fitch Ratings care marcheaza riscul la care se sunt predispusi creditorii americani cu expunere directa pe Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania, tari in care criza se poate accentua, vine dupa ce indicele Standard & Poor's scazuse deja cu 1,7 procente cu o zi in urma.

SUA este cel mai mare consumator de petrol din lume, potrivit statisticii anuale realizate de BP, care arata ca americanii au utilizat 19,1 milioane de baril pe zi in 2010, sau 21% din cererea globala. Contagiunea crizei in aceasta tara ar putea afecta puternic pretul petrolului, in continuare.

Potrivit aceleiasi statistici, Uniunea Europeana a consumat 16% din rezerve, in aceeasi perioada.

Ingrijorarile privind zona euro au afectat si bursele din Asia

Petrolul nu a fost singurul afectat de evenimentele recente. Bursele asiatice au scazut pentru a treia a zi la rand, indicele regional de referinta indreptandu-se catre cel mai slab nivel din ultimele saptamani, dupa ce raportul Fitch Ratings a crescut nivelul de ingrijorare in ceea ce priveste sistemul financiar global.

Standard Chartered, cel de-al doilea creditor britanic dupa valoarea de piata, a scazut cu 3,6% pe bursa din Hong Kong.

Compania producatoare de imbracaminte, Esprit Holdings, care se bazeaza pe Europa drept cea mai mare piata a sa, a scazut cu 5 procente.

Olimpus Corp a crescut cu 13 procente, dupa raportul care a aratat ca scandalul in care a fost implicat nu afecteaza companiile de top din Japonia, care isi continua sustinerea pentru Olimpus.

Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 0,6% pana la 115,49 puncte de baza, cu aproximativ doua actiuni cazand pentru fiecare actiune care a crescut. Indicele s-a apropiat de cel mai slab nivel inregistrat la 20 octombrie.

Indicele Nikkei 225 al Japoniei a pierdut 0,3 procente. Indicele australian S&P/ASX 200 a suferit o schimbare minora, in timp ce indicele KOSPI din Coreea de Sud a scazut cu 0,4 procente.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 1,4% dupa banca centrala a Chinei a declarat ca nu poate sa slabeasca controlul asupra preturilor.

Atentia se muta pe costurile de imprumut

Dificultatile de a asigura fonduri pe pietele financiare, unde criza se intensifica din cauza cresterii costurilor de imprumut, a generat o reticenta in privinta cumpararii de obligatiuni suverate, dar si pentru imprumuturile reciproce, de teama efectelor secundare ale expunerii pe datoriile zonei euro.

Neintelegerea dintre Germania si Franta privind rolul BCE a generat o scadere si pe bursele europene, scrie The Wall Street Journal.

Astfel, indicele FTSE 100 a deschis in scadere cu 0,5%, indicele DAX din Frankfurt a scazut cu 0,7%, pana la 5871, iar indicele CAC-40 din Paris a scazut cu 0,4%, pana la 3051.40.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret petrol scadere, #criza euro pret petrol, #petrol burse criza , #Pret petrol