Pretul petrolului a atins maximul ultimelor cinci luni

Marti, 27 August 2013, ora 14:40
1535 citiri
Pretul petrolului a atins maximul ultimelor cinci luni

Pretul petrolului a atins marti maximul ultimelor cinci luni, iar bursele din zona Golfului sunt in scadere puternica, indicele de referinta de la Dubai afisand o corectie de 7%, in asteptarea reactiei Washingtonului si a statelor aliate la situatia din Siria.

Astfel, pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a crescut marti cu un dolar, la 111,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, potrivit The Guardian.

Bursa din Arabia Saudita este in coborare cu 3%, iar cea din Dubai cu 7%, analistii comentand ca declinul este cauzat de tensiunile din Siria, insa reactia investitorilor este exagerata.

Cotatia aurului, considerat o investitie sigura in situatii de criza, a urcat cu 0,5%, la 1.411,3 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg.

Indicele bursier global MSCI All Country World Index a coborat marti cu 0,5%, in timp ce yenul japonez s-a apreciat cu 0,6% fata de un cos de valute de referinta, indicand scaderea apetitului investitorilor pentru risc si trasferurile de capital catre active cu un grad ridicat de siguranta.

In Turcia, lira a atins un minim istoric fata de dolar, cursul urcand pentru prima data la 2 lire/dolari, dupa aparitia unor informatii in presa potrivit carora statul ar urma sa se alature unei actiuni impotriva Siriei.

Seful diplomatiei americane, John Kerry, a afirmat luni ca folosirea armelor chimice in apropiere de Damasc la 21 august este "de necontestat". Kerry a declarat ca Siria va da socoteala pentru folosirea de arme chimice impotriva populatiei civile.

Washingtonul analizeaza o eventuala interventie militara impotriva regimului sirian.

Un purtator de cuvant al premierului britanic David Cameron a declarat marti ca Marea Britanie pregateste planuri pentru o posibila actiune militara ca raspuns la folosirea armelor chimice in Siria, precizand ca nu a fost luata inca nicio decizie. Cameron si-a scurtat vacanta pentru a reveni la Londra, in urma escaladarii situatiei din Siria.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#pret petrol, #burse Orientul Mijlociu, #petrol razboi Siria, #evolutie monede , #Pret petrol