Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul petrolului a amortit, dar nu pentru mult timp

Pretul petrolului a amortit, dar nu pentru mult timp

Pretul petrolului A"light sweet crudeA" a scazut ieri, ca urmare a speculatiilor potrivit carora raportul saptamanal al guvernului Statelor Unite va arata o crestere a stocurilor de pacura si motorina, calmand in acest fel temerea ca stocurile pentru iarna ar putea fi insuficiente.In asteptarea unui semnal oficial privind stocurile de carburanti pentru iarna, piata petrolului a ramas la preturi intre 58 $/baril si 60 $/baril de la inceputul saptamanii, iar ieri a ramas in jurul valorii de 59 $/baril.

Pe piata asiatica, in Singapore, pretul barilului de petrol A"light sweet crudeA" cu livrare in luna septembrie era ieri dimineata 58,9 dolari, dupa ce joi ajunsese la 59,2 dolari. Preturile la pacura si la benzina au scazut si ele pana la 1,6035 $/galon, respectiv 1,6910 $/galon. La Londra, barilul de petrol Brent era cotat ieri la 57,91 $/ baril, in scadere cu 12 centi fata de ziua precedenta.

Preturile au crescut in ultima saptamana de la circa 56 $/baril ca urmare a temerilor ca uraganele neobisnuit de puternice din Atlantic ar putea afecta productia si stocurile americane din Golful Mexic, zona din care se extrage o treime din petrolul Statelor Unite si totodata cel mai important terminal pentru importurile de petrol ale SUA.

Sezonul uraganelor va dura pana in noiembrie, iar pana acum a provocat deja la scaderea extractiei de petrol din Golful Mexic cu sase milioane de barili.

Estimarile arata o crestere cu 1,7 milioane de barili pentru produsele distilate, intre care se numara pacura si motorina. Pentru rezervele de petrol se asteapta o scadere cu 2,3 milioane de barili, din cauza gradului mare de utilizare a rafinariilor americane si a pagubelor produse recent de uraganul Emily. Previziunile vorbesc si despre o crestere cu 800.000 de barili a rezervelor de benzina, pe masura ce se indeparteaza momentul de varf al cererii.

Prognozele meteo pentru lunile viitoare in Statele Unite au pus in umbra cererea mica a Chinei din luna iunie. Cel mai mare consumator mondial a crescut cererea de petrol cu doar 0,7% fata de iunie 2004, foarte departe de previziunile analistilor, cu atat mai mult cu cat Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei creste puternic in fiecare an. Cresterea PIB cu 9,5% pe trimestrul al doilea va incuraja, cel mai probabil, rafinariile chineze sa vanda produse petroliere in cantitati mai mari pe plan local, ducand astfel la o crestere a cererii de petrol.

In concluzie, analistii cred ca, pe termen scurt, pretul petrolului ar putea scadea, in timp ce, pe termen mediu si lung, este probabli ca acesta sa-si continue cresterea.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 963 ori