Petrolul a ajuns mai ieftin decat apa

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 09:55
10429 citiri
Petrolul a ajuns mai ieftin decat apa
Foto: Flickr/Olle Svensson

Pentru cine n-a crezut vreo clipa ca pretul petrolului va atinge cote ridicol de mici, o simpla privire aruncata pe piata din Turcia arata ca acest lucru s-a si intamplat deja.

Odata cu coborarea pretului barilului sub plafonul de 30 de dolari, petrolul a ajuns in mod oficial mai ieftin decat apa potabila consumata in Turcia, conform ziarului Daily Sabah.

Cadere libera

Analistii unor banci internationale precum Morgan Stanley sau Merryll Linch prognozeaza un declin continuu al pretului "aurului negru", barilul urmand sa atinga valoarea de 20 de dolari, ca urmare a declinului yuanului chinezesc si a aprecierii rapide a dolarului.

Analistii celor doua banci prevad ca pretul de 20 de dolari/baril va fi atins inca din prima jumatate a acestui an, 2016 urmand sa fie marcat, in aceste conditii, de o multime de falimente rasunatoare in industria petroliera.

O usoara revenire a pietei ar putea surveni in primele luni ale celui de-al doilea semestru, dupa ce productia de petrol din Statele Unite se va diminua.

Analistii Morgan Stanley considera ca evolutia celor doua valute indica o scadere rapida a pretului petrolului.

Raportul bancii de investitii indica faptul ca o depreciere a yuanului cu 15 procente ar fi in masura sa impinga barilul la cotatia de 20 de dolari, in vreme ce o apreciere cu 5% a monedei americane ar avea ca urmare scaderea pretului petrolului cu 10-15 procente.

Raportandu-se la politica monetara anuntata de oficialii Rezervei Federale, economistii Morgan Stanley considera ca trendul ascendent al monedei americane va continua pe tot parcursul acestui an.

Evolutia economiei globale din ultimele 18 luni a generat o scadere de 70 de procente a pretului petrolului, la mijlocul acestei saptamani indicii Brent si WTI din piata de energie evoluand la valori apropiate de pragul 30 de dolari.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#pret petrol, #piata energie, #petrol ieftin , #Pret petrol