OPEC nu vede necesara reducerea livrarilor de petrol anul viitor, in pofida surplusului din SUA

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:34
1336 citiri
OPEC nu vede necesara reducerea livrarilor de petrol anul viitor, in pofida surplusului din SUA

Ministrii petrolului din Arabia Saudita, Irak si Kuweit, cei mai mari exportatori din cadrul OPEC, neaga posibilitatea aparitiei unui excedent de oferta anul viitor pe piata petrolului, in pofida cresterii productiei SUA si masurilor luate de Iran si Libia pentru a-si majora livrarile.

OPEC, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, furnizeaza aproximativ 40% din necesarul global de titei.

Oficialii organizatiei anticipeaza ca nu vor reduce anul viitor productia, deoarece cresterea cererii la nivel mondial va putea absorbi volumele suplimenare intrate in piata, au anunta ministrii din cele trei tari dupa o reuniune a membrilor OPEC care a avut loc la Doha, in Qatar.

Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata SUA, a atins vineri maximul ultimilor doua luni, dupa un raport care a aratat accelerarea cresterii economice a SUA la 4,1% in trimestrul al treilea, ceea ce anunta o posibila majorare a cererii. Cotatia WTI cu livrare in februarie se plaseaza la New York la 99,32 dolari pe baril.

"Stiti de ce s-a tranzactionat WTI aproape de 100 de dolari in ultimele cateva zile? Deoarece piata se teme de un deficit de petrol, si nu de supraoferta", a declarat la Doha ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi.

Pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a scazut luni cu 0,35%, la 111,38 dolari pe baril.

OPEC a mentinut la inceputul lunii decembrie tinta de productie la 30 milioane barili pe zi, apreciind ca cererea si oferta din piata sunt intr-o situatie de echilibru.

Unii analisti considera insa ca organizatia ar trebui sa reduca productia. Commerzbank noteaza, intr-un raport publicat pe 10 decembrie, ca OPEC ar fi nevoita sa reduca productia daca Libia si Iranul vor reveni pe piata cu volume semnificative.

De asemenea, casa de consultanta Manaar Energy din Dubai considera ca OPEC va trebui sa reduca exporturile sau sa se multumeasca cu un pret mai mic pe baril, pe fondul cresterii productiei SUA.

Exporturile Libiei au scazut in acest an, numeroase exploatari petrolifere, rafinarii si porturi fiind inchise din cauza conflictelor politice si a grevelor. Guvernul a avertizat recent ca ar putea utiliza forta pentru a redeschide porturile si a relua exporturile de petrol.

Libia exporta in luna martie 1,4 milioane barili pe zi, volum care a fost redus la 250.000 barili in prezent.

Iranul vrea sa-si majoreze productia de petrol la 4 milioane barili pe zi, a declarat recent ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, dupa acordul din 24 noiembrie privind restrangerea programului nuclear al Teheranului in schimbul relaxarii sanctiunilor economice. Potrivit datelor Bloomberg, Iranul a produs in noiembrie 2,65 milioane barili pe zi.

Ministrul saudit al-Naimi a afirmat ca majorarea productiei de petrol a SUA in urma exploatarilor de sist nu ameninta pozitia OPEC sau a Arabiei Saudite pe piata.

Prin exploatarea zacamintelor de sist, productia de petrol a SUA va creste la 9,6 milioane barili pe zi pana in 2016, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani, potrivit estimarilor Administratiei pentru Informatii in domeniul Energiei, agentie guvernamentala a Statelor Unite.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#preturi petrol, #preturi petrol 2014, #SUA preturi petrol , #Pret petrol