Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Iranul pierde 133 milioane de dolari pe zi, din cauza embargoului petrolier

Iranul pierde 133 milioane de dolari pe zi, din cauza embargoului petrolier


Embargoul petrolier impus Iranului costa statul 133 milioane de dolari pe zi. Livrarile de petrol din Iran au scazut la jumatate, din cauza sanctiunilor privind achizitia, transportul, finantarea si asigurarea petrolului iranian, care au intrat in vigoare in iulie.

Iranul ar putea pierde venituri de aproximativ 48 miliarde de dolari anual, adica echivalentul a 10% din economia statului, conform datelor Bloomberg.

Iranul exporta, in prezent, doar 1,1 milioane de barili, de la 2,3 milioane de barili pe zi, cantitatea exportata in cursul anului trecut. Pierderile sunt estimate la 133 de milioane de dolari/zi, daca se ia in calcul un pret mediu de 110,60 dolari/baril.

Petrolul s-a ieftinit. De ce nu scade pretul benzinei in Romania?

Pretul petrolului a ajuns la maximul ultimilor trei ani, in luna martie, in urma amenintarilor Iranului cu privire la oprirea transporturilor din Golful Persic. Cu toate acestea, o productie in crestere in Arabia Saudita si SUA, dar si recesiunea economica au reusit sa echilibreze pretul.

Cotatia petrolului brent, folosita pentru stabilirea pretului la carburanti in Europa, a coborat cu 4,2 procente, pana la 105,97 dolari/baril din 23 ianuarie, de cand Uniunea Europeana a aprobat embargoul asupra petrolului iranian. In acelasi timp, si petrolul crude s-a ieftinit cu 4,6% in aceeasi perioada.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1312 ori