Iranul ameninta UE cu cresterea pretului la petrol

Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:04
1860 citiri
Iranul ameninta UE cu cresterea pretului la petrol

Ministrul Iranian al Economiei, Shamseddin Hosseini, a declarat ca pretul petrolului va creste din cauza sanctiunilor menite sa convinga tarile din Golful Persic sa renunte la programul nuclear.

Pretul petrolului ar putea ajunge si la 160 de dolari barilul daca Uniunea Europeana nu renunta la embargoul impus pe 1 iulie, a declarat Hosseini intr-un interviu CNN.

In cadrul Sumitului G8 de la Maryland reprezentatii celor mai puternice tari din lume au discutat despre ambitiile nucleare ale Iranului, scrie Bloomberg.

"Noi trebuie sa acordam foarte mare atentie atunci cand vorbim despre veniturile obtinute din vanzarile de petrol. Care sunt marii castigatori sau pierdanti ai acestor sanctiuni?".

"Intr-adevar este dificil. Dar nu doar pentru Iran. Putem fi toti siguri ca va exista o crestere considerabila a preturilor pe piata internationala de petrol. Este aceasta cea mai buna aborare?" , a spus Hosseini.

Ministrul Iranian a spus ca tara lui a indurat timp de 33 de ani sanctiuni "dar acest lucru nu a facut decat sa arate ca economia Iranului este atat de puternica incat nu poate fi afectata nici macar de aceste masuri. In plus, nu este singura economie ca are de suferit".

Liderii prezenti la summitul G8 au spus ca sunt pregatiti sa apeleze la Agentia Internationala pentru Energie sa ia masurile necesare pentru a garanta aprovizionarea cu petrol a tarilor in cazul in care apar intreruperi.

In G8 sunt prezente tari ca SUA, Canada, Anglia, Germania, Italia, Japonia si Rusia. UE are, deasemenea doua locuri.

Israelul a anuntat ca ar putea ataca Iranul pentru a preveni dezvoltarea unor arme nucleare. Iran sustine insa ca programul sau nuclear este pasnic si este reglementat de drepturile de semnatar ale Tratatului de neproliferare.

Ingrijorarile in fata unui posibil conflict miliar in Golful Persic, regiune care detine cele mai mari rezerve de petrol a impins pretul titeiului la 110 dolari barilul in luna februarie. Pretul petrolului a scazut cu 12% in aceasta luna la 92,50 de dolari din cauza incetinirii economiei la nivel mondial.

Blanculescu: Marea gafa a Comisiei Europene este embargoul asupra petrolului iranian

De cealalta parte, economistii romani sustin ca aplicarea embargoului in iulie ar afecta puternic economia europeana, pretul barilului de petrol putand sa creasca pana la 400 de dolari.

"Ei isi dau cu stangul in dreptul. Economia Uniunii Europene, in loc sa fie ajutata prin toate masurile, este blocata de o problema care nu are treaba cu Uniunea Europeana. Problemele dintre SUA si Iran oricum se vor rezolva in timp, dar sa te bagi ca musca in lapte, cum a facut UE, mi se pare o gafa de proportii," declara in aprilie economistul Ionel Blanculescu pentru Business24.

In contextul in care programele nucleare pe care le dezvolta ar putea transforma Iranul intr-o adevarata putere in acest domeniu, SUA a fortat impunerea unui embargo. Din cauza presiunilor Statelor Unite, Uniunea Europeana a decis sa urmeze si ea aceeasi reteta.

"De aici incepe marea problema si anume ca, UE cu toate ca beneficiaza de importurile de petrol din Iran, in mod semnificativ, 18% din total sau de cele din zona Golfului Persic, tari precum Grecia, Spania sau Italia depinzand capital de petrolul din aceasta zona, si confruntata fiind si cu criza datoriilor suverane, si-a dat acordul de principiu, la sfarsitul anului trecut, pentru instituirea embargoului asupra Iranului", afirma economistul Ionel Blanculescu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret petrol, #petrol pret baril, #pret petrol Europa, #embargou Iran UE, #embargou Iran petrol , #Pret petrol