Inflatia din zona euro a stagnat in martie

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 15:47
1661 citiri
Inflatia din zona euro a stagnat in martie

Inflatia din zona euro a stagnat in martie la 2,7%, peste nivelul tintit de Banca Centrala Europeana, de sub 2%, din cauza preturilor ridicate ale petrolului, potrivit datelor Eurostat.

Biroul de statistica al UE a modificat in urcare estimarea privind inflatia, de la nivelul de 2,6% prezentat la finele lunii martie intr-un raport preliminar.

"Carburantii pentru transporturi (plus 0,36 puncte procentuale), gazele (plus 0,14 puncte) si pacura (plus 0,08 puncte) au avut cele mai mari influente pozitive asupra indicatorului principal, in timp ce telecomunicatiile (minus 0,18 puncte procentuale), chiriile (minus 0,08 puncte) si autoturismele (minus 0,07 puncte) au impins inflatia in jos", potrivit Eurostat.

Astfel, impactul preturilor ridicate ale petrolului si gazelor reprezinta aproape 0,6 puncte procentuale din rata anuala a inflatiei din zona euro din luna martie.

Prognozele oficiale si estimarile economistilor arata ca economia zonei euro a intrat in recesiune tehnica in primul trimestru al acestui an.

In timp ce somajul este in crestere, guvernele continua sa deruleze o politica de austeritate, iar increderea firmelor si consumatorilor in perspectivele economice s-a deteriorat, afectand cheltuielile de consum. Astfel, inflatia ar fi trebuit sa reflecte aceasta situatie, insa pretul petrolului Brent se mentine la niveluri foarte ridicate, apropiate de 120 dolari pe baril, potrivit agentiei Reuters.

Dupa ce a calmat criza datoriilor de stat din zona euro prin masuri fara precedent, Banca Centrala Europeana ar putea reveni la o politica de combatere a inflatiei, posibilitate subliniata si in ultimul buletin lunar al instituteii, care avertizeaza asupra pericolului cresterii preturilor. BCE a derulat in decembrie si februarie, in premiera, operatiuni de refinantare pe trei ani pentru bancile comerciale, care au atras astfel 1.000 miliarde euro de la institutie.

Banca a mentinut la inceputul lunii aprilie dobanda de politica monetara la 1% pentru cea de-a patra luna consecutiv, rezistand presiunilor de a continua reducerea ratei de referinta si de a permite cresterea inflatiei pentru a stimula economia.

La nivelul UE, inflatia a stagnat in martie la 2,9%, iar Romania, cu o rata de 2,5%, s-a incadrat pe pozitia a treia in randul tarilor din afara zonei euro, numai Suedia (1,1%) si Bulgaria (1,7%) inregistrand cresteri mai putin semnificative ale preturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#inflatie zona euro 2012, #inflatie februarie 2012, #economia zonei euro, #recesiune tehnica , #Pret petrol