Haosul din Yemen arunca in aer pretul petrolului

Joi, 26 Martie 2015, ora 11:50
3635 citiri
Haosul din Yemen arunca in aer pretul petrolului
Foto: Nola

Yemen, al 39-lea stat producator de petrol din lume, conteaza prea putin in piata pentru a influenta pretul combustibilului. In schimb, pozitia pe care o detine in centrul rutelor comerciale ale "aurului negru" extras din Orientuil Mijlociu face din micul stat arab o piesa disputata in conflictul demarat zilele acestea in regiune.

Yemen se invecineaza cu Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume. Pe langa coasta yemenita trec toate petrolierele care traverseaza Goful Aden in rutele lor care fac legatura intre Golful Persic si Occident.

Influenta pozitiei geostrategice a statului arab s-a resimtit imediat dupa ce statele din zona au deschis bombardamentele impotriva rebelilor siiti, pretul petrolului urcand cu 5 procente in urma declansarii conflictului, arata agentia Bloomberg.

Razboi arab

Guvernul yemenit a cedat in fata rebelilor Houthi, o factiune militara a miscarii islamice siite.

Vecinii sauditi au reactionat brusc, la fel ca si alte state arabe din zona, lansand o serie de raiduri aeriene impotriva taberelor de rebeli din Yemen.

Dincolo de interesul Arabiei Saudite de a mentine controlul in zona, toate celelate guverne islamice sunite din regiune acuza gruparea Houthi ca este o unealta a Iranului, un stat condus de musulmanii siiti.

"Pe cand sutele de mii de barili extrasi din Yemen nu au nicio insemnatate, milioanele de barili pompate zilnic din Arabia Saudita conteaza foarte mult, iar Ryadul se teme de raspandirea revoltei in zona", considera John Vautrain, expert in industria energetica si director al Vautrain &Co, din Singapore.

Cea mai mare productie de petrol inegistrata de Yemen a fost atinsa in 2001, cand yemenitii au extras 440.000 de barili/zi.

In ultimii ani, cifra de extractie a coborat la 133.000 de barili, conform datelor detinute de administratia americana din industria energetica.

Salt brusc in piata

Vestea atacului declansat de sauditi a starnit brusc panica in piata de energie. Indicele Brent a sarit cu 5,7%, ducand pretul petrolului crude la 59,71 dolari, conform datelor bursei din Londra.

WTI futures, indicele de referinta din piata americana, a inregistrat acelasi soc, crescand cu 5,6%.

"Yemen nu este un producator important de petrol, dar este pozitionat geografic si politic intr-o zona importanta din Orientul Mijlociu", arata Ric Spooner, streg sef la CMC Markets in Sydney.

Pozitia geografica a Yemenului permite controlul total al stramtorii Bab el Mandeb, al patrulea mare punct de tranzit de pe glob al petrolului.

3,8 milioane de barili sunt transportati zilnic prin stramtoare.

O blocada instaurata intre coasta Yemenului si cea a Somaliei ar face imposibil pentru petrolierele din Golful Persic sa ajunga la Canalul Suez si oleoductul SUMED, impingand rutele de transport spre sudul Africii cu costuri si perioade de livrare a incarcaturii foarte mari.

La mana piratilor

Canalul Suez si oleoductul SUMED fac legatura intre portul egiptean Ain Sukhna de la Marea Rosie si Sidi Kerir, un port situat la Mediterana.

Pentru statele europene si cele din nordul Africii, culoarul egiptean de transport al petrolului este vital, acestea neavand alta legatura directa catre porturile Arabiei Saudite.

"Pe masura ce conflictul din Yemen a escaladat dramatic a fost perceput ca o amenintare directa a transportului naval si de petrol.

Exista ingrijorarea ca, pe masura ce Yemenul devine neguvernabil, tara se poate transforma intr-o baza de operatiuni a piratilor din Marea Rosie", afirma analistul geopolitic Theodore Karasik.

Agentia de presa saudita a publicat un comunicat prin care se afirma ca fortele militare de la Ryad si aliatii din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Quatar si Kuweit au declansat bombardamentul ca urmare a unei solicitari venite din partea presedintelelui din Yemen, Abdurabuh Mansur Hadi.

Contre saudito-iraniene

In noiembrie, in cadrul Adunarii Generale a statelor membre OPEC, Arabia Saudita a inclinat covarsitor balanta in favoarea mentinerii cotelor de extractie a petrolului, o pozitie care i-a nemultumit pe iranieni.

"Decizia nu corespunde dorintelor noastre", a punctat atunci reprezentantul Teheranului, ministrul Petrolului Bijan Namdar Zanganeh.

Decizia OPEC si abundenta petrolului din zacamintele de sist din America de Nord au prabusit pretul barilului la un minim al ultimilor sase ani.

"Pe termen lung, Iranul va profita de orice ocazie pentru a intrerupe extractia de petrol. Teheranul chiar isi doreste sa tina sub control Arabia Saudita si Irakul. Este un raboi proxy pe care Iranul va continua sa il duca", mai spune John Vautrain.

Liderii gruparii Houthi, adepti ai ramurei Zaydi din Islamul Siit, sustin ca opereza independent de Iran si au ca scop reprezentarea propriilor interese.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#efecte pret petrol razboi Yemen, #conflict Yemen Arabia Saudita, #implicare Iran Yemen, #evolutie pret petrol , #Pret petrol