Economia asiatica va creste cu 7,7% in acest an

Miercuri, 06 Septembrie 2006, ora 12:39
1187 citiri

Economiile in dezvoltare din Asia ar urma sa creasca in acest an cu 7,7 procente, mai mult decat se estima initial, gratie unei cresteri explozive in China si India, a anuntat miercuri, Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), informeaza AP.ADB a cerut tarilor in curs de dezvoltare din regiunea asiatica sa tina cont de nivelul ridicat al pretului petrolului, sa accelereze ritmul consolidarii fiscale si sa stimuleze investitiile pentru a putea fi in masura sa faca fata socurilor potentiale la adresa economiilor lor.

In opinia institutiei de la Manila, nivelul ridicat al cresterii economice in China si India, care impreuna sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din Produsul Intern Brut al regiunii asiatice, a fost factorul hotarator care a condus la cresterea estimarilor sale pentru acest an.

Beneficiind de cresterea investitiilor, economia chineza a crescut cu 10,9% in prima jumatate a anului, ADB estimand ca pe ansamblul lui 2006 China va inregistra o crestere economica cuprinsa intre 9,5 si 10,4 procente. In cazul in care boom-ul investitional continua, cresterea economica durabila pe termen lung a Chinei ar putea fi pusa in dificultate. Aceasta cu atat mai mult cu cat cheltuielile fiscale ar urma sa creasca in 2007, avand in vedere al 17-lea Congres al Partidului Comunist Chinez si Jocurile Olimpice din 2008.

In cazul Indiei, un nivel solid al productiei agricole si o expansiune constanta a industriei si serviciilor a alimentat o crestere de 8,4 la suta in 2005, urmand ca economia Indiei sa creasca cu 7,8%, atat in acest an, cat si in urmatorul. ADB subliniaza insa ca o cresterea rapida a cererii de creditare a condus la cresterea dobanzilor si la incercari complicate de a controla oferta de bani.

Pe ansamblu, regiunea Asiei de Sud-Est ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de 5,4 procente, in scadere comparativ cu 5,5 procente cat se estima initial.

Economistul sef al ADB, Ifzal Ali, a apreciat ca cel mai puternic risc cu care se confrunta tarile asiatice consta in posibilitatea unei decizii nepotrivite de majorare a dobanzilor in SUA si zona euro, decizii care ar putea afecta cerere pentru produsele asiatice. Ali a cerut economiilor in dezvoltare din Asia sa utilizeze oportunitatile oferite de cresterea exploziva inregistrata in prezent pentru a-si reduce datoriile, a elimina subventiile la combustibili si a imbunatatii climatul pentru investitorii straini.

In 2005, cele 43 de tari din regiunea Asia Pacific, excluzand Japonia, au inregistrat o crestere economica de 7,6 procente.

Agentia Rompres

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...