Cotatia petrolului a urcat cu 2%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca va reduce cantitatea furnizata pietelor globale

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 14:06
3528 citiri
Cotatia petrolului a urcat cu 2%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca va reduce cantitatea furnizata pietelor globale
Foto: CC0 Creative Commons

Cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni cu 2%, dupa ce principalul exportator, Arabia Saudita, a anuntat o reducere a furnizarii in decembrie, o masura menita sa stopeze evolutia de pe piete, care a dus o scadere a pretului cu 20% de la inceputul lunii octombrie.

Luni dimineata, barilul de titei se tranzactiona la 71,59 dolari, in crestere cu 2% fata de sedinta de vineri. De asemenea, cotatia barilului de titei U.S. West Texas Intermediate (WTI) se situa la 61,08 dolari, in crestere cu 1,5%, transmit DPA si Reuters.

Arabia Saudita intentioneaza sa reduca cantitatea de petrol furnizata pietelor globale cu 0,5 milioane de barili pe zi (bpd) in decembrie, a anuntat duminica ministrul Energiei, Khalid al-Falih, deoarece Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu reuseste sa-i convinga pe alti producatori sa fie de acord cu o reducere coordonata a livrarilor.

Cantitatea anuntata de Arabia Saudita este echivalenta cu o reducere a petrolului furnizat pe plan global cu aproximativ 0,5%.

Peter Kiernan, analist pe probleme de energie la divizia Economist Intelligence Unit din Singapore, a afirmat ca "OPEC se concentreaza pe atenuarea riscurilor", dupa ce cotatia barilului de titei a scazut cu aproximativ 20% de la inceputul lunii octombrie, pe fondul majorarii furnizarii, in special de la principalii producatori, SUA, Rusia si Arabia Saudita.

"Declinul pretului titeiului este o veste extraordinara pentru economiile din Asia care se confrunta cu dificultati, cum ar fi Indonezia, Filipine si India, si ajuta si la diminuarea inflatiei, acolo unde aceasta este o problema", a declarat Robert Carnell, economist sef la ING Asia.

Anul acesta, marile economii emergente, cum ar fi India, Indonezia si Turcia, sunt sub presiune deoarece monedele lor s-au depreciat semnificativ fata de dolar intr-un moment in care pretul titeiului a urcat, erodand cererea.

Dincolo de temerile privind cererea, un mare motiv de ingrijorare pentru Arabia Saudita si alti producatori din OPEC il reprezinta majorarea productiei SUA.

In perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de tari membre OPEC si state producatoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019.

In 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) pana in 2018.

Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina peste pragul de 50 de dolari per baril.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#cotatie baril petrol, #pret petrol, #petrol arabia saudita , #Pret petrol