Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungurii boicoteaza gazoductul care leaga Romania de Austria: S-ar cheltui degeaba un miliard de dolari

Ungurii boicoteaza gazoductul care leaga Romania de Austria: S-ar cheltui degeaba un miliard de dolari


Realizarea unei conducte de gaze care sa lege Ungaria si Austria este redundanta si ar necesita costuri in plus de un miliard de dolari, in conditiile in care exista deja alte conducte care sa preia gazul din Ungaria si sa il transmita mai departe spre vestul Europei, potrivit unei prezentari a companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, prezentat in cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti.

Potrivit FGSZ, interconectorul dintre Romania si Ungaria permite transportul unei cantitati de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi de gaze care nu sunt rusesti, spre Ungaria.

"Transportul unor cantitati de gaze din surse variate va fi posibila spre Slovacia, Ucraina, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Croatia si, indirect, spre Austria", arata prezentarea companiei.

Gazele vor proveni din Marea Neagra, din Azerbaidjan si din alte surse, ca gaz natural lichefiat.

"Proiectul nu necesita dezvoltarea unei infrastructuri Ungaria-Austria, care ar fi redundanta (1 miliard de dolari) ", sustin reprezentantii operatorului maghiar de transport.

Aceasta in conditiile in care FGSZ a achizitionat compania care opereaza interconectorul de gaze Ungaria-Slovacia, pe unde ar putea fi transportat gazul mai departe.

Proiectul BRUA a fost gandit ca o conducta care va lega Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Capacitatea de transport din Romania spre Ungaria a fost supralicitata de cinci ori in decembrie 2017, in cadrul procesului de open-season, adica rezervare de capacitate. Companiile care au castigat trebuie sa confirme adjudecarea acestui drept pana in 14 decembrie 2018.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 5789 ori