Pretul gazelor a crescut brusc in Europa. Explozia de la centrala OMV da peste cap calculele autoritatilor

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 17:19
4450 citiri
Pretul gazelor a crescut brusc in Europa. Explozia de la centrala OMV da peste cap calculele autoritatilor
Foto: CC0 Creative Commons

Preturile la gaze naturale si electricitate au crescut in Europa dupa ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrarile in momentul unui val de frig, transmite Bloomberg.

Cotatiile futures la gaze naturale au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii opt ani in Marea Britanie, tara care se confrunta deja cu impactul inchiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului.

Dupa doua zile de caderi de zapada la Londra, temperaturile mai scazute decat cele normale s-au raspandit din Alpi si pana in tarile scandinave, crescand cerea pentru combustibil de incalzire.

O explozie survenita marti dimineata la terminalul de gaze din Baumgarten, in estul Austriei, s-a soldat cu un mort si ranirea mai multor persoane. Explozia, ale carei cauze nu au fost deocamdata identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) si a fost urmata de un incendiu.

Facilitatea din Austria transporta echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a avertizat ca va declara starea de urgenta, dupa ce livrarile de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost intrerupte dupa explozie.

"Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale sa explodeze, avand in vedere ca este nevoie de capacitate in perioada de iarna si schimba estimarile referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibila. Daca vremea se raceste iar capacitatea nu este disponibila, cu siguranta preturile vor creste", a declarat Arne Bergvik, analist sef la compania suedeza de utilitati Jamtkraft AB.

Marea Britanie a resimtit cel mai acut majorarea preturilor, din cauza ca nu are facilitati de stocare si interconexiuni cu pietele din Europa continentala.

Cotatiile futures la gaze in Marea Britanie au crescut cu pana la 23%, la 73,7 pence, pentru 100.000 de BTU (unitate de masura pentru caldura), cel mai ridicat nivel inregistrat din decembrie 2013.

Explozia din Austria a afectat si alte piete europene. Cotatiile la energie electrica in Germania au atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, avansand cu 3,8% la EEX exchange din Leipzig.

Preturile la carbune au crescut cu 2% pana la 90,75 dolari pe tona, cel mai ridicat nivel de dupa luna mai 2013.

"Pentru moment va face productia de electricitate pe baza de carbune putin mai profitabila", a declarat Konstantin Lenz, director la firma germana Lenz Energy.

Marea Britanie este mai vulnerabila decat de obicei in iarna aceasta pentru ca Centrica Plc a decis sa inchida cea mai mare facilitate de stocare din Marea Britanie dupa 30 de ani de activitate.

Agravand si mai mult problemele de aprovizionare, compania care gestioneaza reteaua de gazoducte din Norvegia a anuntat marti ca livrarile de la zacamantul Troll, cel mai mare camp gazifer offshore din Europa, vor fi diminuate din cauza unor intreruperi neprogramate care afecteaza si alte locatii din Norvegia, principalul furnizor extern de gaze al Marii Britanii.

In mod normal o nava care transporta LNG are nevoie de doua saptamani pentru a ajunge din Qatar in Marea Britanie insa luna aceasta doar o singura nava de acest tip este programata sa ajunga in Marea Britanie.

"Preturi mai mari la gaze si carbune precum si incertitudinile cu privire la livrarile de gaze in intreaga Europa imping in sus preturile", concluzioneaza Steffen Gursinsky, trader la Energieunion GmbH in Gemania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret gaze europa, #explozie OMV Austria , #Pret gaze