Pretul gazelor a crescut cu 5% pentru a acoperi costul ridicat al importurilor

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:40
2360 citiri
Pretul gazelor a crescut cu 5% pentru a acoperi costul ridicat al importurilor

Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

"Am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. (...)

Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie", a declarat Traicu, raspunzand unei intrebari legate de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta.

El a adaugat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.

Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca in septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, anunta la jumatatea lunii august seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Erik de Vrijer.

Intrebat atunci de jurnalisti care este motivul pentru care Guvernul a decis aceasta majorare, premierul Victor Ponta a afirmat ca Executivul a constatat ca fostul Cabinet nu a dispus majorarea pretului, asa cum avea obligatia. El a aratat ca majorarea pretului reprezinta o actualizare si nu are legatura cu programul de liberalizare.

Precedenta crestere de preturi la gaze, pentru companii, nu si pentru populatie, a avut loc la 1 ianuarie si a fost de 5%. ANRE a motivat cresterea prin majorarea pretului gazelor importate.

"Pentru a preveni aceasta situatie, am luat trei masuri: am marit productia pe carbune, am stabilizat productia pe energie electrica si am redus productia de energie electrica pe gaze doar la cea in cogenerare", a adaugat Traicu.

Nu se ia în calcul majorarea TVA, asigură Ciucă: ”Se discută despre impozitul progresiv și susținerea cotei unice”
Nu se ia în calcul majorarea TVA, asigură Ciucă: ”Se discută despre impozitul progresiv și susținerea cotei unice”
Preşedintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că nu se ia în calcul majorarea cotei TVA, subliniind că PNL susţine cota unică, pe care o consideră o "linie...
Economia zonei euro a frânat brusc. Semne de recesiune în cele mai puternice economii europene
Economia zonei euro a frânat brusc. Semne de recesiune în cele mai puternice economii europene
Sectorul privat din zona euro a fost aproape de stagnare, spun analiștii. Apropierea de 'cvasi-stagnare' vine pe fondul unei evoluții neperformante a sectorului manufacturier, iar un indicator...
#preturi gaze naturale, #crestere pret gaze naturale Romania, #gaze naturale pret acord FMI , #Pret gaze

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  6. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  7. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  8. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice
  9. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate
  10. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate