Pretul gazelor a crescut cu 5% pentru a acoperi costul ridicat al importurilor

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:40
2294 citiri
Pretul gazelor a crescut cu 5% pentru a acoperi costul ridicat al importurilor

Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

"Am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. (...)

Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie", a declarat Traicu, raspunzand unei intrebari legate de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta.

El a adaugat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.

Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca in septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, anunta la jumatatea lunii august seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Erik de Vrijer.

Intrebat atunci de jurnalisti care este motivul pentru care Guvernul a decis aceasta majorare, premierul Victor Ponta a afirmat ca Executivul a constatat ca fostul Cabinet nu a dispus majorarea pretului, asa cum avea obligatia. El a aratat ca majorarea pretului reprezinta o actualizare si nu are legatura cu programul de liberalizare.

Precedenta crestere de preturi la gaze, pentru companii, nu si pentru populatie, a avut loc la 1 ianuarie si a fost de 5%. ANRE a motivat cresterea prin majorarea pretului gazelor importate.

"Pentru a preveni aceasta situatie, am luat trei masuri: am marit productia pe carbune, am stabilizat productia pe energie electrica si am redus productia de energie electrica pe gaze doar la cea in cogenerare", a adaugat Traicu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#preturi gaze naturale, #crestere pret gaze naturale Romania, #gaze naturale pret acord FMI , #Pret gaze