Petrom, Transgaz, E.ON si Engie au fost amendate pentru problemele de pe piata gazelor in zilele geroase

Marti, 06 Martie 2018, ora 14:46
3862 citiri
Petrom, Transgaz, E.ON si Engie au fost amendate pentru problemele de pe piata gazelor in zilele geroase
Foto: CC0 Creative Commons

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie si OMV Petrom pentru dezechilibrele din sistemul national de transport al gazelor de saptamana trecuta, insa companiile vor contesta amenda, au declarat, marti, pentru AGERPRES, reprezentantii societatilor.

"E.ON a fost amendata de catre ANRE pentru situatia dificila a Sistemului National de Transport - SNT din perioada rece de la finele lunii februarie. Consideram insa ca motivele care stau la baza acestei amenzi sunt incorecte si de aceea o vom contesta", au spus reprezentantii furnizorului de gaze, la solicitarea AGERPRES.

Potrivit acestora, E.ON si-a constituit din timp stocurile de gaze necesare pentru acoperirea consumului clientilor in perioada rece a anului, peste nivelurile prevazute in reglementarile legale in vigoare.

"Preocuparea constanta si prioritatea companiei noastre a fost ca, prin contractele incheiate, sa ne asiguram din timp ca toti clientii nostri sunt asigurati cu gaze naturale, iar acest lucru s-a realizat inclusiv pentru perioada iernii 2017/2018. Existenta unor diferente intre consumul previzionat si cel efectiv este normala. Pentru astfel de situatii exista regulile de echilibrare prevazute prin Codul Retelei de transport gaze naturale, cel care stabileste principiile si mecanismele care sa asigure evitarea oricarui impact negativ asupra pietei a unor eventuale si inerente dezechilibre care pot aparea in sistem", au adaugat oficialii E.ON.

Si reprezentantii Engie spun ca vor contesta in justitie amenda, intrucat compania a luat toate masurile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze.

"Engie Romania confirma ca a fost notificata cu privire la aplicarea unei amenzi pe care o va contesta in justitie. Aceasta amenda are in vedere asa-zise dezechilibre produse in sistemul national de transport al gazelor naturale", au spus oficialii companiei, pentru AGERPRES.

Engie Romania considera incorecta aplicarea acestei amenzi, intrucat compania a luat toate masurile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a portofoliului de clienti prin activarea tuturor surselor interne de aprovizionare disponibile - productie locala si inmagazinare - si prin majorarea considerabila a importurilor de gaze naturale.

"Gratie acestor masuri, pe toata durata valului de frig de saptamana trecuta, Engie Romania a fost cumulativ in excedent de aprovizionare si a contribuit, in mod semnificativ, la echilibrarea sistemului de transport al gazelor naturale, intr-un context neprevazut de temperaturi extreme. Cu titlu de exceptie, Engie Romania a inregistrat in prima zi a saptamanii trecute o situatie de deficit, in conditiile in care diferentele dintre prognozele de consum si consumul efectiv sunt firesti si inevitabile", au sustinut reprezentantii Engie.

Ei au explicat ca aceste fluctuatii iminente de deficit sau de surplus fac obiectul unor reglementari specifice, de natura comerciala, ca de exemplu Codul retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale.

"In concluzie, consideram ca am depus toate diligentele pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a portofoliului nostru de clienti si pentru a contribui activ la echilibrarea sistemului national de transport al gazelor naturale, intr-o perioada foarte dificila din punct de vedere climatic", au mai spus oficialii furnizorului de gaze.

Reprezentantii Transgaz au precizat, la randul lor, ca vor contesta amenda primita de la ANRE.

Totodata, ANRE a desfasurat un control, luni, si la producatorul de stat Romgaz. "Controlul ANRE la Romgaz s-a desfasurat ieri (luni - n.r.), noi am prezentat toate documentele cerute si asteptam sa vedem concluziile raportului de control", au spus reprezentantii companiei, pentru AGERPRES.

Potrivit informatiilor AGERPRES, ancheta ANRE se va extinde in perioada urmatoare si la alte companii de pe piata gazelor.

Romania a importat saptamana trecuta pana la o treime din consumul zilnic de gaze pentru a trece cu bine perioada geroasa, acestea fiind cele mai mari importuri zilnice de gaze din ultimii cinci ani, potrivit unor surse din sectorul energetic.

Consumul zilnic de gaze a fost de circa 65 de milioane de metri cubi, iar sursele de provenienta au fost productie interna (aproximativ 27-28 de milioane de metri cubi), gaz extras din depozite (circa 14-15 milioane de metri cubi) si importuri, care au ajuns si la 22 de milioane de metri cubi (adica 33% din consum), aceasta fiind cea mai mare cantitate de gaze importata intr-o zi in ultimii cinci ani.

In depozitele de inmagazinare mai erau luni, la inceputul perioadei geroase, circa 500 de milioane de metri cubi de gaze, din totalul de 1,8 miliarde de metri cubi, cat erau la inceputul iernii. Insa cantitatea de gaze care poate fi extrasa din depozite la sfarsitul sezonului rece, adica spre primavara, scade considerabil fata de cea care poate fi scoasa cand depozitele sunt pline, respectiv 28-30 de milioane de metri cubi pe zi.

Totusi, consumatorii de gaze nu au resimtit dezechilibrele din sistem din aceste zile, cu exceptia centralei OMV Petrom, care produce electricitate din gaze si care a fost oprita.

Potrivit site-ului Transgaz, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, a inceput sa scada de luni si a ajuns miercuri la un pas de starea de risc (33 milioane de metri cubi), cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind cu mult sub limita de functionare la parametri normali (peste 40 de milioane de metri cubi).

In noiembrie 2017, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, declara, in cadrul comisiei de ancheta parlamentara asupra activitatii ANRE, ca stocul de gaze realizat pentru iarna urmatoare este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, astfel ca Romania va fi nevoita sa majoreze importurile cu 30% pentru a nu intrerupe consumatorii.

"La ora actuala, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, in conditiile in care consumul de gaze din Romania a crescut cu 7-8% in ultimul an. Astfel ca la iarna va fi necesar sa importam o cantitate de gaze mai mare decat anul trecut", a spus Sterian.

El a avertizat faptul ca, in aceste conditii, daca furnizorii nu vor avea suficiente gaze ca sa acopere livrarile catre clienti, acestia vor fi deconectati de la sistemul national de gaze.

"Cine nu se incadreaza in nominalizari va fi restrictionat, daca va consuma mai mult decat nominalizeaza. Daca toti consuma din zestrea, din line pack-ul conductei, fara sa vina cu cantitati de gaze care sa fie injectate in SNT, pica sistemul national de gaze. Ganditi-va ce consecinte ar putea fi pentru sistemul national energetic", a aratat Sterian.

In plus, potrivit lui Sterian, nu toata cantitatea de gaze aflata in depozite poate fi extrasa.

"Din cantitatea stocata de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt stocuri moarte. Ce se extrage nu este o constanta, ci, pe masura ce se epuizeaza energia din zacamant, presiunea scade, iar cantitatile extrase din depozite scad si ele. La inceputul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfarsitul ciclului, adica februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasa scade", a mai aratat directorul general al transportatorului de gaze.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#probleme gaze, #amenzi companii gaze , #Pret gaze