PD-L: Consumatorii casnici nu vor suporta cresterea pretului la gaze

Marti, 14 Iunie 2011, ora 18:01
1682 citiri
PD-L: Consumatorii casnici nu vor suporta cresterea pretului la gaze

PDL a votat ca posibila majorare a pretului gazelor sa nu-i afecteze pe consumatori, conform NewsIn.

"A fost evaluata chestiunea unei potentiale cresteri de preturi la gaze. Cum stiti, e o discutie foarte veche pe acest subiect si avem si un grup care a lucrat la aceasta chestiune. BPN a decis astazi prin vot ca pozitia politica a PDL in aceasta chestiune este urmatoarea: populatia va fi protejata si consumatorii casnici de gaze naturale nu vor suporta o eventuala crestere a pretului la gaze. Repet, vorbim despre o eventuala crestere a pretului la gaze. PDL a decis astazi ca cei care consuma in gospadariile lor gaze naturale sa nu suporte o eventuala crestere a acestui pret", a declarat Voinescu.

El a apreciat ca nu poate fi exclusa posibilitatea cresterii pretului, in conditiile in care aceasta crestere a avut loc pe piata internationala.

"Pretul la gaze nu a mai crescut de vreo doi ani si exista o presiune a actorilor de pe piata, iar preturile s-au dus sus pe piata internationala. Avem o situatia particulara pentru ca ne-a dat Dumnezeu o rezerva substantiala de gaze, dar ce ne-a dat Dumnezeu ne luam singuri pentru ca am avut un guvern care a avut grija sa instraineze pe nimic aceasta resursa importanta", a spus pedelistul.

Acesta a evitat sa dea vreun orizont in timp al aceste cresteri de pret si al modului in care populatia va fi pusa la adapost de scumpire. "Deocamdata, este o decizie politica, suntem departe de un moment tehnic", a conchis Voinescu.

Presedintele Basescu a declarat pe 19 mai ca "la nivelul politicului" trebuie stabilit un calendar pentru liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze, sugerand ca pentru populatie termenul ar putea fi pana in 2015, iar pentru firme pana in 2013.

"In ceea ce priveste inflatia cred ca de la nivelul politicului, deci Parlament, Guvern, Presedintie, va trebui sa stabilim clar un calendar al liberalizarii preturilor administrate, si aici vizez energia electrica si gazele, sunt elemente cheie, dar pentru a face un parteneriat cu Banca Nationala si a putea avea pretentia ca Banca sa-si atinga obiectivul de inflatie asa cum il va stabili si asa cum il dorim va trebui sa avem un calendar clar.

Este limpede insa ca pana la sfarsitul lui 2013 pentru economie preturile la energie si la gaze trebuie sa fie complet liberalizate, iar pentru populatie pana in 2015.

Aici cred ca va trebui facuta imediat o dezbatere cu mediul de afaceri", a declarat presedintele la o conferinta pe teme economice, unde a avut o interventie despre iesirea Romaniei din recesiune.

Basescu a spus ca sunt mai multe optiuni la indemana: fie trecerea brusca la liberalizare de la o data care va fi anuntata din timp, fie o trecere treptata, trimestrial. Presedintele s-a aratat favorabil mai degraba fata de prima varianta, care ar avea in opinia sa avantajul ca ar da firmelor posibilitatea sa isi organizeze activitatea in functie de apropierea momentului liberalizarii.

"O discutie trebuie facuta, dar trebuie sa luam decizia repede, mai ales ca trebuie sa comunicam calendarul si partenerilor nostri europeni", a incheiat seful statului.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#crestere pret gaze, #factura gaze, #pdl, #pret gaze , #Pret gaze