Majorarea pretului la gaze va afecta intregul lant alimentar - Seful Romalimenta

Luni, 24 Iunie 2013, ora 12:02
1762 citiri
Majorarea pretului la gaze va afecta intregul lant alimentar - Seful Romalimenta

Majorarea pretului la gaze, de la data de 1 iulie 2013, se va repercuta asupra intregului lant alimentar, primele efecte urmand sa se inregistreze chiar de la inceputul lunii august, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

"Impactul majorarii pretului la gaze se va resimti din amonte si pana in aval, respectiv de la materiile prime - cereale, de exemplu, trecand prin procesare si transport si terminand cu retailul. Ca urmare, majorarea pretului la utilitati, si aici includ si energia electrica, se va repercuta asupra intregului lant alimentar", a afirmat Sorin Minea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, primele efecte ale cresterii pretului la gaze se vor inregistra de la inceputul lunii august, la un nivel usor, urmand sa devina din ce in ce mai pregnante spre sfarsitul lunii august.

"Exista posibilitatea de a resimti impactul majorarii tarifelor la gaze chiar si in luna octombrie a acestui an, pentru ca vorbim despre cresteri treptate de preturi, pe fiecare obiect si sector de activitate", a mai spus presedintele Romalimenta.

Pretul carnii de porc ar putea creste cu pana la 15%

Potrivit datelor furnizate de compania Carmolimp, pretul carnii de porc ar putea creste cu pana la 15% in acest an, avand in vedere trendul crescator al costurilor pe care producatorii trebuie sa le suporte pentru achizitia de furaje, dar si schimbarile legislative la nivelul Uniunii Europene.

"Crescatorii si procesatorii au amanat scumpirea produselor din carne de porc pentru a evita scaderea si mai mare a consumului, asumandu-si cresterile de pret la furaje si la utilitati. Multi dintre procesatori nu mai pot sustine aceste cresteri, astfel ca vor opera majorari de pret la raft. Estimam ca pana la finele anului cresterile vor fi de 12-15%. Iar in perioada imediat urmatoare vom vedea cresteri de pana la 7%", a declarat Olimpiu Soneriu, directorul general al Carmolimp.

Romania este obligata sa liberalizeze, de la 1 iulie pretul la gaze. Desi autoritatile au solicitat o amanare de la Comisia Europeana pana in 2020, autoritatile de la Bruxelles nu au raspuns pozitiv solicitarii.

Calendarul liberalizarii preturilor

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar International, pretul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut in 1 aprilie (cu 5%), iar in 1 iulie ar trebui sa urce cu 5%, respectiv cu 3% in 1 octombrie (3%).

Pentru consumatorii industriali, liberalizrea pretului la gaze s-ar intinde pana in 2014. Anul viitor, la 1 ianaurie, preturile platite de companii ar urma sa creasca cu 4%, in 1 aprilie si 1 iulie cu cate 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente.

Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie pretul sa creasca cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.

Populatia beneficiaza de o perioada mai lunga de aplicare a liberalizarii preturilor gazelor naturale, respectiv pana in 2018, termen care ar putea fi insa prelungit cu un an.

Pentru populatie, liberalizarea ar urma sa inceapa in acest an, la 1 iulie cu 8%, urmata la 1 octombrie cu 2%.

In anul 2014 Cresterile de pret programate: 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie si cu 3% in 1 octombrie.

In 2015 - Etapele liberalizarii: 2% in ianuarie, cu 3% in 1 aprilie, cu 4% in 1 iulie si cu 3% in 1 octombrie.

Pentru 2016 - Cresteri de pret cu cate 3% in 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie.

In 2017 - Cresterile de pret: cu 2% in 1 ianuarie, 2% in 1 aprilie, 5% in 1 iulie si 3% in 1 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#liberalizare pret gaze, #scumpiri liberalizare pret gaze, #scumpiri alimente pret gaze , #Pret gaze