Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liberalizarea pretului gazelor pentru industrie a fost prelungita pana la sfarsitul lui 2015

Liberalizarea pretului gazelor pentru industrie a fost prelungita pana la sfarsitul lui 2015


Piata gazelor pentru clientii noncasnici va fi liberalizata pana la 31 decembrie 2015, masura fiind agreata de reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Masura este in acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale - n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pana in 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative intre pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pana la 31 decembrie 2015", a afirmat Havrilet pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, o decizie finala privind extinderea in 2015 a termenelor de liberalizare a pietei se va lua in cursul anului 2014, in functie de preturile care vor fi la acea vreme pe pietele internationale.

"In prezent, pretul de import este in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu", a adaugat presedintele ANRE.

El a mai spus ca, pentru clientii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pietei gazelor nu s-au modificat, astfel ca piata va fi complet liberalizata la finele anului 2018.

Legea 123/2012 prevede "furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015; furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2018 pentru clientii casnici".

Aproximativ 25% din consumul de gaze al Romaniei provine din import.

Calendarul de eliminare a preturilor reglementate la gaze pentru consumatorii noncasnici (industriali) prevede o scumpire de 3% la 1 octombrie 2013, iar, pe parcursul anului viitor, sunt prevazute majorari de 4% la 1 ianuarie, de 5% la 1 aprilie, de alte 5 procente la 1 iulie si de 4% la 1 octombrie 2014.

Presedintele ANRE a declarat, la mijlocul lunii iulie, ca analizeaza posibilitatea ca, la 1 octombrie 2013, scumpirea sa fie mai mica decat cea din calendar de 3%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2175 ori