E.ON: pretul gazelor este tinut jos "artificial"

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:58
1517 citiri
E.ON: pretul gazelor este tinut jos "artificial"

Pretul gazelor naturale este tinut artificial la un nivel redus, iar piata de gaze si electricitate nu este competitiva, motiv pentru care investitorii nu sunt interesati sa investeasca in Romania, a declarat, miercuri, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, transmite Mediafax,

Cum sa atragi investitori aici cind piata nu este libera? Romania are nevoie de investitii de 10 miliarde de euro in sectorul energetic.

Situatia este foarte diferita fata de acum doi ani, cand erau foarte multi bani. Acum, proiectele de investitii concureaza cu cele din alte state, iar Romania nu este in fruntea listei", a afirmat Hajdinjak.

El a adaugat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care ar trebui sa asigure competitia pe piata de gaze si electricitate, nu mai este indepedenta politic, iar deciziile acesteia sunt justificate doar de considerente sociale.

"ANRE era libera acum doi ani si se autofinanta, dar acum este bugetara si ai putea avea impresia ca nu este indepedenta poltic, iar argumentele sociale sunt singurele care functioneaza. (...) In privinta gazelor, cred intr-o piata libera, dar avem preturi reglementate sustinute artificial la un nivel redus. 

Doar o piata competitiva va dezvolta industria, trebuie sa facem mai mult sa deschidem piata", a continuat Hajdinjak, prezent la o conferinta pe teme de energie.

El a adaugat ca prin crearea celor doua societati energetice, Electra si Hidroenergetica, poate sa apara riscul concentrarii excesive a pietei.

"Crearea celor doi campioni este un risc mare, pentru ca proiectul va distruge competitia prin concentrarea a peste 90% din piata in mainile a doua companii. Nu este clar cum va fi format pretul energiei", a mai spus Hajdinjak.

Planul de sute de milioane de euro pentru reabilitare energetică „lasă ușa deschisă” pentru tehnologie învechită sau periculoasă. Avertismentul unei asociații din energie
Planul de sute de milioane de euro pentru reabilitare energetică „lasă ușa deschisă” pentru tehnologie învechită sau periculoasă. Avertismentul unei asociații din energie
Programul prin care statul își propune să ajute persoanele expuse la sărăcie energetică are lacune importante, avertizează miercuri, 2 octombrie, Asociația Prosumatorilor și a...
Cum a răspuns ministrul Energiei când a fost întrebat despre posibila vânzare a unuia dintre cei mai mari furnizori de energie din țară. „Vom vedea”
Cum a răspuns ministrul Energiei când a fost întrebat despre posibila vânzare a unuia dintre cei mai mari furnizori de energie din țară. „Vom vedea”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, 2 octombrie, că a discutat cu conducerea E.ON Energie România SA despre o posibilă vânzare către o companie cu capital de stat din...
#pret, #gaze, #eon, #electricitate, #energie , #Pret gaze

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

0.0003

1 USD = 4.5135 RON

0.0050
  1. Semnalul că ne lovește criza: Bogătașul din SUA care stă pe o saltea de 2 miliarde de dolari, după o vânzare mamut
  2. Trafic oprit pe Transalpina, între Novaci și Rânca. Care este motivul
  3. Un mecanic auto dezvăluie care sunt cele nouă mașini pe care nu le-ar cumpăra niciodată. „Reparațiile costă mult mai mult decât valoarea vehiculului”
  4. Putin primește o lovitură din partea unui aliat: O țară mare închide ușa Rusiei, care va suporta pierderi
  5. Pentru Putin vine ziua fatidică de 12 octombrie: Șocul american ce ar împinge Rusia spre o criză iminentă
  6. Scădere masivă pe piața auto românească. Ce model de Dacia a revenit pe primul loc în preferințele românilor
  7. Lovitură de la Nicușor Dan: "E poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii"
  8. În ce le recomandă un cunoscut om de afaceri românilor să investească: ”Eşti un prost pentru că n-ai văzut semnalele”
  9. Mercedes cheamă zeci de mii de mașini în service, din cauza unei posibile defecțiuni care ar putea bloca motorul
  10. Alegerile prezidențiale de la finalul anului pot crește volatilitatea leului. Ce impact ar putea avea pe termen lung