E.ON: pretul gazelor este tinut jos "artificial"

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:58
1517 citiri
E.ON: pretul gazelor este tinut jos "artificial"

Pretul gazelor naturale este tinut artificial la un nivel redus, iar piata de gaze si electricitate nu este competitiva, motiv pentru care investitorii nu sunt interesati sa investeasca in Romania, a declarat, miercuri, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, transmite Mediafax,

Cum sa atragi investitori aici cind piata nu este libera? Romania are nevoie de investitii de 10 miliarde de euro in sectorul energetic.

Situatia este foarte diferita fata de acum doi ani, cand erau foarte multi bani. Acum, proiectele de investitii concureaza cu cele din alte state, iar Romania nu este in fruntea listei", a afirmat Hajdinjak.

El a adaugat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care ar trebui sa asigure competitia pe piata de gaze si electricitate, nu mai este indepedenta politic, iar deciziile acesteia sunt justificate doar de considerente sociale.

"ANRE era libera acum doi ani si se autofinanta, dar acum este bugetara si ai putea avea impresia ca nu este indepedenta poltic, iar argumentele sociale sunt singurele care functioneaza. (...) In privinta gazelor, cred intr-o piata libera, dar avem preturi reglementate sustinute artificial la un nivel redus. 

Doar o piata competitiva va dezvolta industria, trebuie sa facem mai mult sa deschidem piata", a continuat Hajdinjak, prezent la o conferinta pe teme de energie.

El a adaugat ca prin crearea celor doua societati energetice, Electra si Hidroenergetica, poate sa apara riscul concentrarii excesive a pietei.

"Crearea celor doi campioni este un risc mare, pentru ca proiectul va distruge competitia prin concentrarea a peste 90% din piata in mainile a doua companii. Nu este clar cum va fi format pretul energiei", a mai spus Hajdinjak.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#pret, #gaze, #eon, #electricitate, #energie , #Pret gaze