Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consumul de gaze din import a fost redus ca sa nu creasca preturile

Consumul de gaze din import a fost redus ca sa nu creasca preturile


Consumatorii casnici si termocentralele care livreaza agent termic populatiei vor consuma in luna aprilie doar 9,5% gaze de import, fata de 29,5%, cat utilizeaza consumatorii industriali, pentru ca pretul final platit de populatie sa nu creasca.

Astfel, populatia si termocentralee folosesc 90,5% gaze de productie interna si 9,5% gaze de import, potrivit unui document al ANRE.

Consumatorii industriali uzilizeaza 70,5% gaze autohtone si 29,5% de import.

Masura, valabila pana in 2013

Potrivit unui ordin comun al Ministerului Economiei, ANRE si ANRM, pretul gazelor pentru populatie si pentru termocentralele care livreaza caldura populatiei nu va creste pana la 31 martie 2013, dupa ce, acum un an, o masura similara a fost luata pentru perioada 1 iulie 2011 - 31 martie 2012.

Pentru a fi posibil acest lucru, consumatorii noncasnici primesc o cantitate mai mare de gaze de import. In medie, Romania importa cam un sfert din consumul national.

Pentru perioada ianuarie - iunie 2012, ANRE se asteapta la un pret mediu pentru gazele rusesti de 493 de dolari pe mia de metri cubi, la fel cu pretul inregistrat pentru luna februarie.

In acelasi timp, pretul gazelor de productie interna nu a mai fost majorat din februarie 2008 si este in jur de 150 de dolari pe mia de metri cubi.

Pretul gazelor pentru populatie nu a mai fost modificat de la 1 iulie 2008, iar cel pentru industrie de la 1 ianuarie 2011, cand a fost majorat cu 5%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1231 ori