Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CONPIROM: Majorarea pretului gazelor naturale va afecta intreaga activitate industriala

CONPIROM: Majorarea pretului gazelor naturale va afecta intreaga activitate industriala


Majorarea pretului gazelor naturale va afecta intreaga activitate din industrie, in mod special industriile energetica, chimica, metalurgica, aluminiului si a sticlei, se arata intr-un comunicat transmis de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).

"Aceste ramuri industriale valorifica in mod superior gazele naturale, creeaza plus valoare, asigura un numar important de locuri de munca si reprezinta un factor principal in realizarea programelor de dezvoltare si modernizare a economiei noastre, aducand o reala contributie la bugetul consolidat al statului.

Este extrem de important ca pretul materiilor prime si al materialelor sa fie stabil, aceasta reprezentand o conditie esentiala pentru controlul optim al costurilor de productie, cu atat mai mult cu cat materiile prime si energia electrica reprezinta peste 75 % din costurile de productie ale majoritatii companiilor industriale", a declarat Vasile Turcu, presedintele CONPIROM.

Potrivit acestuia, pentru consumatorii industriali preturile la gazele naturale au crescut in ultimii doi ani.

"Toate aceste cresteri de pret ale gazelor naturale din ultimii doi ani s-au reflectat in pretul de vanzare al produselor industriale, fapt ce a generat mari dificultati in procesul de comercializare.

Multe societati au inregistrat pierderi, si-au redus capacitatile de productie si au efectuat reduceri de personal. Unele firme si-au intrerupt temporar activitatea, pierzandu-si astfel mare parte din portofoliul de clienti. Apreciem ca asemenea efecte vor avea loc probabil si dupa noua crestere de pret a gazelor naturale din luna septembrie 2012", a mai spus Vasile Turcu.

Presedintele CONPIROM a precizat ca, in acest context, se impune adoptarea unor masuri pentru stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri, pentru asigurarea unor conditii optime in achizitia de materii prime si utilitati pentru industrie.

"Una dintre aceste masuri ar putea fi si revenirea la o singura rata de amestec import si intern, pentru toate categoriile de consumatori, diferentiata pe perioadele de vara si de iarna", a subliniat Vasile Turcu.

Majorarea pretului gazelor a fost anuntata chiar de seful Misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.

Pretul gazelor naturale trebuie sa majoreze atat la consumatorii casnici, cat si la cei industriali cu procentaje de 5% si, respectiv 10%, pana la jumatatea lunii septembrie, a declarat seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Erik de Vrijer, cu ocazia ultimei misiuni a Fondului in Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1787 ori