Comisia Europeana isi clarifica pozitia in subiectul pretul gazelor

Joi, 16 Februarie 2006, ora 12:09
946 citiri

Intr-un comunicat de presa remis AMOS News, Delegatia Comisiei Europene in Romania a anuntat ca aderarea la UE nu inseamna neaparat triplarea pretului gazelor naturale interne fata de nivelul lor actual. In acelasi timp insa, aceasta nu este o asigurare ca pretul nu va suferi modificari.'In contextul actual, caracterizat printr-o mare volatilitate a pretului combustibililor pe plan mondial, problema pretului energiei (si, in particular, a gazelor naturale) in Romania este deja suficient de dificil de inteles pentru a nu mai necesita complicarea sa suplimentara prin declaratii alarmiste care pacatuiesc prin omisiune.

Ca Stat Membru al Uniunii Europene (dupa aderare), Romania va trebui sa respecte regulile comunitare de concurenta si sa posede caracteristicile unei economii de piata functionale. Aceasta presupune ca pretul gazului natural din productia interna sa fie stabilit la un nivel care permite recuperarea integrala a tuturor costurilor de productie si ca resursele rare sa fie alocate celor mai eficiente utilizari, potrivit semnalelor transmise de preturi care reflecta tendintele pietei mondiale.

In consecinta, evolutia preturilor internationale ale combustibililor are o relevanta directa pentru nivelul de pret al gazului din productia interna, iar daca majorari importante vor continua sa se produca la nivel global, nu exista nici o modalitate de a izola complet piata romaneasca de consecintele lor'.

AMOS News - Agentie independenta de presa

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...