Energia electrica se va scumpi cu pana la 40% pe termen scurt

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 16:33
2934 citiri
Energia electrica se va scumpi cu pana la 40% pe termen scurt

Energia electrica s-ar putea scumpi cu valori cuprinse intre 25% si 40% pe termen scurt, in contextul liberalizarii preturilor si formarii pietei regionale. Totusi, jumatate din cresterea pretului este cauzata de subventionarea energiei regenerabile, potrivit unui proiect de OUG, publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Proiectia pretului pentru consumatorul final de energie electrica la nivelul anului 2014 trebuie sa ia in considerare si efectele liberalizarii preturilor cu circa 30% si efectele cresterii pretului in contextul crearii pietei regionale (pe o plaja intre 10 - 30%) si taxa pentru cogenerare si schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie in favoarea energiei electrice, este mentionat in Nota de fundamentare.

"In acest context se poate estima o crestere pe termen scurt cu circa 25% pana la 40% a pretului energiei electrice, din care jumatate se datoreaza subventionarii energiei verzi. La aceste cresteri de pret ale energiei electrice in factura consumatorului casnic se adauga cresterea indirecta a preturilor produselor industriale si tarifele de servicii", potrivit sursei citate.

Cresterea facturii la electricitate va duce la o majorare cu 0,5-1% a indicelui preturilor de consum anual

Impactul cresterii necontrolate pe termen scurt a pretului energiei electrice cu circa 60 - 100 lei MWh, din cauza contributiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridica o problema de suportabilitate atat din partea consumatorului casnic, cat si din partea consumatorilor industriali, conform documentului.

Aproximativ 30% din energia electrica produsa in Romania este furnizata consumatorilor casnici.

Cu o pondere de peste 5 procente in cosul de consum si o majorare anuala de peste 10-20% a pretului platit de consumator, factura la energie electrica va genera in mod direct o majorare a indicelui preturilor de consum anual cu 0,5-1% (respectiv circa 20% din majorare anuala totala a indicelui care poate fi considerata suportabila).

Cresterea costurilor pentru industrie ar putea fi de 7,5%

Potrivit sursei citate, aproximativ 20% din energia electrica produsa in Romania este livrata sectorului industrial energointensiv: metalurgie, aluminiu, petrochimie, ciment, materiale de constructie, ingrasaminte. Preturile sunt fixate pe piete externe la nivelul de competitivitate globala, rareori regionala si nu permit producatorilor transferul spre clienti al cresterilor de pret pentru materii prime si energie.

"Competitivitatea acestor industrii se obtine prin rate mici ale profitului, mult sub 10%. Ori, daca energia reprezinta numai 30% din pretul produselor acestor industrii, la o crestere de pret cu 25% a energiei electrice se induce o crestere de costuri cu 7,5%, crestere care trebuie absorbita pe seama profitului, aceste industrii devenind fie nerentabile (nu mai contribuie la bugetul de stat cu impozitul pe profit), fie necompetitive (nu contribuie la bugetul de stat si este generator de somaj).

Desi creste fata de nivelul actual, efortul consumatorilor finali scade la jumatate fata de efortul previzibil pentru anul 2014", precizeaza documentul.

Noul proiect de act normativ propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei.

Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pret energie electrica, #crestere pret energie, #liberalizare pret energie, #pret energie consumator , #Pret energie