Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul energiei electrice creste cu 5% de la 1 iulie

Pretul energiei electrice creste cu 5% de la 1 iulie


Preturile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori vor creste, la 1 iulie, in medie cu 5%, pentru ajustarea costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei si respectarea angajamentelor asumate fata de FMI, a anuntat vineri ANRE.

Tarifele si preturile reglementate la energie nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010.

Masura de scumpire cu 5% a energiei pentru consumatorii casnici si non-casnici este justificata, printre altele, de necesitatea corelarii costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei, care cumulat pentru 2010 si 2011 a depasit 13%, arata ANRE intr-un comunicat.

Totodata, decizia a vizat respectarea acordului preventiv dintre Romania si FMI, care prevedea aceasta majorare de la 1 iulie.

Decizia ANRE este justificata si de costurile cauzate de o directiva europeana, care impune statelor membre protejarea consumatorilor prin impunerea unor cerinte de informare a acestora, dar si de sustinerea cantitatilor de energie care vor fi produse din surse regenerabile, prognozate la 2,5 TWh in acest an.

"Prin valorile aprobate, ANRE apreciaza ca se asigura o minima protectie a consumatorilor care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate in anul 2012", se precizeaza in comunicat.

In plus, ANRE a urmarit ca modificarea sa genereze un efect redus la nivelul economiei, potrivit sursei citate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2308 ori