Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul energiei din Romania, ajustat pentru puterea de cumparare, depaseste media UE

Pretul energiei din Romania, ajustat pentru puterea de cumparare, depaseste media UE


Pretul energiei electrice pentru populatie a urcat cu 4,4% in Romania in a doua jumatate a anului trecut, la 10,8 euro pe 100 kWh, iar tariful rezultat dupa ajustarea pentru puterea de cumparare este dublu si depaseste media UE, potrivit datelor Eurostat.

La gaze, pretul din Romania a crescut tot cu 4,4%, la 2,7 euro pe 100 kWh, tarif care devine dublu odata raportat la puterea de cumparare, dar ramane sub media UE.

Preturile la energie electrica pentru populatie au crescut cu 6,6% in UE in a doua jumatate a anului trecut raportat la perioada corespunzatoare din 2011, in timp ce tarifele la gaze naturale au urcat cu 10,3%, potrivit datelor anuntate luni de Eurostat.

Astfel, pretul mediu la energia consumata de populatie a urcat in UE la 19,7 euro pe 100 kWh, in timp ce la gaze a fost inregistrat un pret mediu de 7,2 euro pe 100 kWh.

Cele mai abrupte cresteri ale preturilor la electricitate au fost inregistrate in Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda si Portugalia (10% fiecare), Bulgaria, Spania si Polonia (9%).

Doar trei tari au raportat scaderi - Suedia (5%), Ungaria (2%) si Finlanda (1%) - iar preturile au stagnat in Danemarca si Malta.

Cele mai scazute preturi ale energiei consumate de populatie au fost inregistrate in Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), Romania (10,8 euro) si Estonia (11,2 euro), la polul opus situandu-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) si Germania (26,8 euro).

Exprimate la paritatea puterii de cumparare, cele mai scazute preturi la energie electrica au fost inregistarte in Finlanda, Franta, Luxemburg si Suedia, iar cele mai ridicate in Cipru, Germania, Polonia, Portugalia si Ungaria.

Preturile medii la gaze naturale au inregistrat cele mai puternice cresteri in Letonia (21%), Estonia (19%) si Bulgaria (18%), iar Slovenia a fost singurul stat care a raportat scadere (8%). Tarifele au stagnat in Belgia, Danemarca si Slovacia.

Cele mai reduse preturi ale gazelor naturale consumate de populatie au fost inregistrate in Romania (2,7 euro pe 100 kWh), Slovacia (5,1 euro) si Estonia (5,2 euro), iar cele mai ridicate in Suedia (12,7 euro), Danemarca (10,8 euro) si Grecia (10,2 euro).

Ajustate la puterea de cumparare, gospodariile din Luxemburg, Marea Britanie, Romania, Franta si Irlanda platesc cele mai ieftine gaze, la polul opus regasindu-se Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania si Lituania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1326 ori